BIH

KCUS dobio laboratorijski frižider za čuvanje koštanih implantata

Vrijedna donacija "Hypo Alpe Adria banka"

A. Nu.

3.11.2014

Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) "Hypo Alpe Adria banka" donirala je frižider za čuvanje koštanih implantata na minus 80 stepeni, u vrijednosti od 16.426 KM.

Adekvatna obrada

Ova donacija predstavlja osnovni uslov za pokretanje koštane banke, a bit će smješten u prostorijama novog operacionog bloka,kazao je Damir Aganović, generalni direktor KCUS-a na konferenciji za novinare, koja je organizirana povodom uručenja ove vrijedne donacije.

Mehmed Jamakosmanović s Klinike za ortopediju i traumatologiju naglasio je da je frižider izuzetno značajan za rad Klinike, te formiranje banke koštanog tkiva. Kako je pojasnio, do sada nije nađena adekvatna zamjena koštanog tkiva.

- Koštano tkivo će nakon obrade, određenih laboratorijskih, mikrobioloških i seroloških pretraga biti pohranjeno u ovom frižideru, te dostupno ljekarima, odnosno pacijentima, prilikom narednih operativnih zahvata, u kojima je neophodno koristiti koštano tkivo - pojasnio je Jamakosmanović.

Šef klinike za ortopediju i traumatologiju prof. dr. Ismet Gavrankapetanović kazao je da se donacijom otvaraju mogućnosti za zbrinjavanje i liječenje pacijenata s "velikim" defektima koštanog tkiva, osobito u hirurgiji tumora.

Izmještanje pacijenata

Naveo je da je na ovaj način zaokružen segment za adekvatno liječenje pacijenata te da neće biti potrebno pacijente s ortopedske hirugije i traumatologije izmještati u inostranstvo.

- Na ovaj način smo praktično ostvarili uslove za liječenje svih komplikacija na našoj klinici, bez potrebe da se pacijenti izmještaju na neku drugu kliniku, van BiH - kazao je Gavrankapetanović.

Milošević: Olakšati rad

Radomir Milošević, direktor Odjela marketinga i korporativnih komunikaciju Hypo Alpe Adria Banke istakao je da će donacija koristiti sveopćem dobru i olakšati rad medicinskom osoblju KCUS-a.

- Veoma lako smo se odlučili na ovu donaciju, jer ona pored stručnog medicinskog kadra, predstavlja jedan od bitnih uslova za formiranje banke koštanog tkiva. Ako samo jedan pacijent zahvaljujući ovoj donaciji dobije bolju njegu, mi smatramo da smo ispunili našu misiju - kazao je Milošević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.