BIH

Mrazovcu ni mraz ne može ništa

Jesen prosula boje u parku, na planini i u polju

H.Čalić

4.11.2014

Ne zna se koje je godišnje doba ljepše, jesen, kada se prospu boje po šumama, poljima, parkovima, zima kada snijeg donese svoje i idilu, proljeće, kada se priroda počne buditi i behar obaspe drveće, ili ljeto sa livadama i jarkim suncem. Svako godišnje doba ima svoje čari, do čovjeka je da uživa u njima.

ukrase-biljke-pred-kucom-halila-spahica

Ukrasne biljke u dvorištu Halila Spahića

Reporter „Avaza“ je na legendarnom Visu kod Gračanice zatekao vrijedne lovce, kako popravljaju put do lovišta uoči lovne sezone. Divljač, posebno zec, licisa, vepar, srndaći se vratila u lovišta, pa će biti lovačke fešte, lovačkih ručaka i dogodovština, rekli su nam lovcu Suljo Kahvedžić i Džemal Jukan.

Jesen se obilato naselila i u park ispred općinske zgrade, kao i u dvorište Halila Spahića u naselju Podgaj u Gračanici. Loze penjačice, ukrasno bilje „sandor“ i čemprese. Nezapamćena kombinacija mami pogled prolaznika.

eko-park

Eko park

U susjednoj općini Doboj Istok, mladi su uredili Eko park, očsitili od smeća i zasadili nove sadnice. Primjer mnogima, kako se čuva priroda i zdrava čovjekova okolina.
Mrazovac je čest gost u našim avlijama, cvijeće koje je ime dobilo po mrazu, jer mu ni mraz ne može ništa, da pokaže svoju raskošnu ljepotu. Priču završavamo na obroncima Trebave, u šumi Šemunica u kojoj se miješa zimzelena i listopadna šuma i u ove dane mami brojne šetače.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.