BIH

KOVAČEVIĆ UIO će provjeriti poslovanje "Tuša" od dolaska u BiH do danas

Više od 20 miliona KM duguju domaćim dobavljačima

Fena

4.11.2014

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je uspostavila saradnju s Tužilaštvom BiH o pitanju predmeta "Tuš" d.o.o. i "Tuš trade" d.o.o - potvrdio je danas portparol UIOBiH Ratko Kovačević i najavio da će biti provedene sve istražne radnje povezanih firmi u BiH tog slovenskog preduzeća.

- UIO će provesti određene istražne radnje kada je u pitanju cjelokupno poslovanje spomenutih obveznika od dolaska u BiH do danas, kupovine zemljišta i izgradnje objekata, svih poslovnih odnosa, a posebno između dva povezana subjekta, provjera svih zatraženih i ostvarenih povrata PDV-a i iskorištenih poreskih kredita - pojasnio je Kovačević.

Naglasio je da će tek po okončanju kompletnih istražnih radnji biti jasna cijela situaciju.

-Ukoliko bude postojala osnova sumnje da je nešto u okviru poslovanja spomenutih kompanija učinjeno suprotno važećim zakonskim propisima iz oblasti indirektnih poreza, UIO će sastaviti i Tužilaštvu BiH proslijediti izvještaj - istakao je Kovačević.

Slovenska kompanija "Tuš" duguje više od 20 miliona KM dobavljačima u BiH, a prošlog mjeseca su iz uprave potvrdili da zatvaraju sve svoje prodajne objekte u našoj zemlji.

Oštećenim bh. dobavljačima je jučer obećana i pomoć Vanjskotrgovinske komore BiH u podnošenju zahtjeva svim nadležnim organima da bi se preispitalo poslovanje "Tuša“ u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.