BIH

Sutra sastanak radnika Gredelja sa Perom Hrkaćem

Traže rješenje višegodišnje agonije

Autor:E. T.

4.11.2014

Obespravljeni radnici "Gredelja" iz Dobošnice kod Lukavca koji već 15 dana protestuju u Sarajevu ispred zgrade hrvatske ambasade u Sarajevu danas su se sastali s Enverom Bijedićem (SDP) , federalnim ministrom prometa i komunikacija.

Ovaj sastanak je dogovoren kako bi se konačno pronašlo rješenje za agoniju kroz koju radnici prolaze mjesecima.

Kako su nam kazali prije ulaska u zgradu Vlade, radnici "Gredelja" nisu pretjerano optimistični, jer su do sada bezbroj puta izigrani.

U zgradu Vlade su ušla tri predstavnika, a sastanku je prisustvovao i Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, predstavnici "Željeznica FBiH", predstavnici Poreske uprave FBiH.

Nakon što je sastanak je završen, Zuhdija Alić jedan od predstavnika radnika "Gredelja" kazao je za "Avaz" da je razgovor bio konstruktivan te da će radnici vratiti kući.

-Sutra imamo dogovoren sastanak sa Perom Hrkaćem većinskim vlasnikom naše firme, najavio je svoj dolazak iznenada. Nas trojica ćemo se vratiti da bi se sastali sa njim, ukoliko nas ponovo iznevjeri porezna uprava ulazi u preduzeće i izvršit će reviziju, kako bi se pronašlo riješenje za naš trenutni status - kazao je Alić.

Sastanak će se održati u ambasadi Hrvatske, znači razgovoru bi prisustvovao i ambasador Ivan Del Vechia.

Enver Bijedić (SDP) nakon sastanka kazao je da će sutra konačno imati priliku razgovarati sa većinskim vlasnicima iz Zagreba, tačnije s Perom Hrkaćem.

- Morali smo da sada čekati gospodu iz Zagreba, jer su oni većinski vlasnik preduzeća "Gredelj" u Dobošnici. Ukoliko oni pristanu da se dogovore sa predstavnicima "Željeznica BiH", oni bi postali većinski vlasnici "Gredelja", to bi konačno značilo riješenje za radnike i nastavak rada. Ukoliko ne uspijemo postići dogovor, poreska uprava FBiH objavit će natječaj, te omogućiti da "Gredelj" kupi bilo ko, a radnici će opet biti prepušteni sami sebi - kazao je Bijedić.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas na sjednici zaključak kojim zadužuje Zavod zdravstvenog osiguranja TK da zaposlenicima i članovima porodice osiguranika "Gredelj-Revom" Dobošnica izvrši ovjeru zdravstvenih legitimacija za novembar 2014. godine, saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Također, zadužila je Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja TK da, u cilju rješavanja daljeg pristupa zdravstvenoj zaštiti zaposlenika "Gredelj-Revom" Dobošnica, hitno pokrenu postupak za izmjene i dopune Odluke utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Tuzlanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.