BIH

Blokiranje carinskih terminala bi moglo proizvesti kontra mjere Brisela

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o problemu mljekara u BiH

E.D.Š.

4.11.2014

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, sazvao je danas konferenciju za novinare osvrnuvši se na četverosatni jučerašnji sastanak sa primarnim proizvođačima mlijeka u BiH. Kazao je da se na njihove zahtjeve o uvođenju akciza na mlijeko i prelevmana ne može odgovoriti.

Međutim, naglasio je kako će se u narednom periodu pojačati kontrola uvoza mlijeka i raditi na pronalasku novih tržišta za izvoz ovog proizvoda. Dodao je da blokiranje carinskih terminala koje su najavili proizvođači mlijeka mogu uzrokovati kontra mjere iz Brisela i da to nije rješenje.   

- Mlijeko je prehrambeni proizvod na koji nije moguće uvesti akcizu. Što se tiče prelevmana, bilo kakvo uvođenje novih poreskih opterećanja, podrazumijeva i izmjenu Zakona o carinskoj tarifi BiH. To bi potrajalo jer je u toku konstituisanje vlasti. Međutim, u narednom periodu će se intenzivirati kontrola uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH – naglasio je u obraćanju novinarima ministar Tučić.  

Osvrnuvši se na najave primarnih proizvođača mlijeka da će u znak protesta blokirati carinske terminale, Tučić je kazao da bi to moglo donijeti velike posljedice.

- Briselska politika, a što sam u više navrata kazao, zna biti itekako licemjerna prema BiH. Ali, ukoliko se blokiraju carinski terminali, vrlo lako može doći do primjene kontra mjera od Brisela, Evropske komisije, ali i pojedinačnih članica, zemalja EU. To bi proizvelo implikacije i kod izvoza mlijeka i drugih proizvoda iz BiH. Treba biti oprezan – upozorio je Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.