BIH

Uništili pronađena neeksplodirana ubojna sredstva

VITEZ Projekat deminiranja Lazine-Tolovići

Autor:D. P.

4.11.2014

Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite prije nekoliko dana izvršili su uništavanje pronađenih neeksplodiranih ubojnih sredstava pronađenih tokom deminiranja na projektu Lazine-Tolovići.

Navedenim aktivnostima prisustvovali su predstavnici Centra za uklanjanje mina i NUS U BiH, RU Travnik, predstavnici NHO „DOK ING DEMINIRANJE“ Pale i predstavnici Službe civilne zaštite općine Vitez.

Nedavno je stanje oko minski sumnjivih područja prezentovao Ismet Trako, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, koji je kazao da je od ukupne površine općine 5,78 posto ili 9,17 kvadratnih kilometara u 2013. još uvijek bilo minski sumnjivo.

Što se tiče projekata koji su na listi za tendere BH MAC-a, kazao je Trako, potrebno je oko 8.690.000 KM da bi se ručno i tehnički deminiralo ukupno 5.186.186 metara kvadratnih, po prosječnim cijenama na osnovu tenderskih cijena u proteklom periodu.

Najveće površine koje čekaju na deminiranje u Općini Vitez su na području mjesnih zajednica Ahmići, Rijeka, Gačice, Dubravica i Krčevine.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.