BIH

Mogherini: Cilj je da se BiH ponovo stavi na reformski put i napreduje k EU

Izjava nove šefice evropske diplomatije povodom plana za BiH

S. N.

6.11.2014

- Jako cijenim ideje o tome kako Bosna i Hercegovina može napredovati, koje su u Berlinu iznijeli njemački i britanski ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier Philip Hammond. Oni zagovaraju novi pristup o kojem sam s njima razgovarala u proteklim danima. Cilj je da se BiH ponovo stavi na reformski put i napreduje k EU – izjavila je nova šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

Ona je istakla da su „svi saglasni da BiH, nakon nedavnih izbora, više ne treba ostati zaglibljena“.

- EU je uradila dobar posao u prošlosti, mzajedno s svojim međunarodnim partnerima kako bi pomogli BiH u prevladavanju izazova koji su pred njom. Ali novi duh je potreban kako bi se uspješno nosili s reformama koje su ključne ne samo za kretanje države prema EU, već, mnogo više, za poboljšanje života običnih građana.
 
Ideje mojih njemačkih i britanskih kolega dolaze u pravo vrijeme i one rješavaju realne probleme. Već na sastanku Vijeća za vanjske poslover EU (FAC) 17. novembra razgovarat ću o njihovim prijedlozima s mojim evropskim kolegama

Također, namjeravam posjetiti Sarajevo i započeti razgovore s novim liderima o tome kako da krenemo naprijed – istakla je Mogherini.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.