BIH

Inžinjer hemije 15 godina na birou čeka posao

NOVI TRAVNIK Oleg Muratbegović razmišlja o odlasku iz države

D. PUCAR

6.11.2014

Jedan od najdugovječnijih "stanovnika" Zavoda za zapošljavanje u novom Travniku, popularnog biroa, je 45-godišnji inžinjer hemije Oleg Muratbegović koji 15 godina traži posao.

Pripravnički staž

Na početku razgovora kaže da je izgubio nadu te da ozbiljno razmišlja o odlasku iz države jer je očajan.

- Na birou sam od 1999. godine, uz dva manja prekida u vidu odrađivanja pripravničkog staža u Kantonalnom ministarstvu prostornog uređenja, obnove i povratka i petomjesečnog rada u jednoj privatnoj firmi. Nema više smisla čekati, treba ići iz ove države - rekao je Muratbegović.

biro-pan

Novotravničanin na birou od 1999. godine (Foto: Ilustracija)

Dodaje da se godinama bezuspješno prijavljuje na konkurse za posao u privatnim i državnim firmama.

Formalni konkurs

- Industrija je uništena, sve firme u kojima bi mogao naći radno mjesto su privatizirane i uništene, a ne trebam pričati o desetak pokušaja prijavljivanja za posao u državnim firmama. Svi znaju kako se tamo zapošljava. Pun nade sam proučavao zakone, skidao službene listove, educirao se o poslu za koji se prijavljujem, a ispostavi se da neko već radi taj posao u toj instituciji i samo formalno treba završiti konkurs. Na kraju ispadne da je prijaviti se na konkurs samo gubitak vremena, energije, novaca i živaca jer nemam nikakvu vezu s politikom - kaže Muratbegović.

Žive od majčine penzije

Muratbegović ističe da on i majka žive od njene penzije.

- Jedva spajamo kraj s krajem. Do posla, nažalost, nisam mogao ni u privatnom sektoru jer su mi tražili iskustvo. Kako da čovjek stekne iskustvo kad ga niko poslije fakulteta ne želi zaposliti - kaže Muratbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.