BIH

U Cerskoj nema kampa za obuku terorista

Bošnjački povratnici u Vlasenicu negiraju navode

A. A.

7.11.2014

Povratnici Bošnjaci iz Vlasenice i okolice na jučerašnjem sastanku negirali su navode sigurnosnih struktura Ministarstva unutrašnjih poslova RS o "postojanju vehabijskog kampa u Cerskoj, u kojem se obučavaju teroristi koji preko Austrije odlaze na sirijska ratišta i bore se na strani Islamske države".

- Huškačka izvještavanja pojedinih medija iz RS unose nemir u ionako težak povratnički život Bošnjaka. Od MUP-a tražimo da se ograde od svojih navodnih izvora koji novinarima plasiraju lažne informacije ili da, ako već imaju dokaze o takvim dešavanjima, urade ono što je u njihovoj nadležnosti te da se uključi i svoj dio posla odradi i pravosuđe - rekao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Iako su bili pozvani, na sastanak nisu došli Dragan Jovičić, komandir Policijske stanice Vlasenica, kao ni Dragoslav Todorović, načelnik Vlasenice.

- Nekim medijima iz MUP-a su kazali da prate dešavanja u vezi s vehabijskim pokretom u Cerskoj i da će, kada sakupe podatke, postupiti u skladu sa zakonom. Pozvali smo Jovičića da nam pojasni o čemu se radi, ali on se nije pojavio - izjavio je Hadžiomerović.

Istakao je da je prozivanje Bošnjaka da vrše obuku, osiguravaju naoružanje, kao i da se njih 20 već bori u Siriji, među povratnicima izazvalo revolt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.