BIH

Bihać zvanično dobio status grada

Općinsko vijeće preinačeno u Gradsko

Autor:Fena

11.11.2014

Bihać je danas i zvanično dobio status grada. Nakon višemjesečnih priprema i procedura, konstituirajućom sjednicom Općinsko vijeće preinačeno je u Gradsko i time je potvrđeno da je općina Bihać od danas grad.

Ovom činu prethodilo je otkrivanje službenog natpisa grada Bihaća, koji su na zgradi gradske uprave zajedno otkrili gradonačelnik Emdžad Galijašević i predsjedavajući Vijeća Roman Jurić.

- Danas svi zajedno obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj historiji našeg grada, koji je u svom višedecenijskom postojanju pokazao da su suživot, tolerancija i međusobno razumijevanje temelji na kojima se može uspješno razvijati jedna lokalna zajednica - rekao je Galijašević.

Uz Bihać, status grada dobili su Tuzla, Zenica i Široki Brijeg, a ova odluka uslijedila je nakon što su ispunjeni kriteriji po Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, kojim je predviđena mogućnost formiranja grada i na području jedne općine, i to na osnovu odluke općinskog vijeća i uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.