BIH

Livnjaci traže držanje stoke u gradu

Peticija upućena vlastima

Ale Kamber

12.11.2014

Premda je već godinama mnogi drže, i premda je ima u Livnu više nego u većini okolnih sela, čak i u staroj, zaštićenoj zoni grada, grupa građana Livna zatražila je od lokalnih vlasti da im odredi pravila i dozvoli držanje stoke u gradu.

Zapravo, ovim potezom sve ruraliziraniji grad traži i na pismeno da je selo, ili barem donekle poseljačen, premda je Livno jedan od najstarijih gradova u BiH.

Umjesto da vlasti porade na oživljavanju stare i nove zanatsko-obrtničke i turističke djelatnosti i od Stare čaršije naprave nešto nalik zaštićenom dijelu Starog Travnika ili mini-Baščaršije, a u novijem dijelu grada istinski ožive tajkunsko-planski uništenu industriju, izgleda da im je lakše i u starom Gornjem i u mlađem Donjem gradu oživjeti stočarstvo.

ovce-livno

Foto: A. Kamber (Ovce na stadionu u Livnu)

Stočarstvo je svakako u Strategiji razvoja Općine Livno, koja je samo mrtvo slovo na papiru, temeljna grana, ali izgleda samo u gradu, dok je stočarstva i poljoprivrede, pa i stanovnika sve manje na selu.

Nejasno je zato što vlasti još ne razmatraju i ne odgovaraju na peticiju koju je potpisalo 500 Livnjaka i uputilo još u martu ove godine Općinskom vijeću (OV) i načelniku Luki Ćelanu, tražeći nesmetano držanje stoke u gradu, naravno, uz uvjete određene posebnim pravilnikom koji bi trebalo usvojiti OV. Da grad i formalno postane selo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.