BIH

Započelo saslušanje Nuhanovića pred sudom u Arnemu

U žalbenom postupku protiv države Holandije

Autor:A. HUSEJNOVIĆ

13.11.2014

Jutros u devet sati, Hasan Nuhanović, bivši prevodilac UN u Srebrenici, započeo je saslušanje pred sudom u holandskom gradu Arnemu u žalbenom postupku protiv odluke istog suda iz marta prošle godine da ne procesuira holandske oficire odgovorne za smrt njegovog oca i brata u Potočarima, jula 1995 godine.

Pored Nuhanovića u žalbenom postupku je i porodica Rize Mustafića, bivšeg električara Holandskog bataljona koja će također dobiti sat vremena za iskaz pred sudijama koji će u cijelosti trajati do 16 sati popodne.

Tokom dana, sudije će saslušati i suprotnu stranu, najodgovornije oficire Holandskog bataljona koji su predmet sudskog spora: Toma Karemansa (Thom Karremans), komandanta Holandskog bataljona  i Roba Frankena, njegove desne ruke u vojnoj misiji UN u Srebrenici.

Lisbet Zehfeld (Liesbeth Zegveld), advokat familija Nuhanović i Mustafić smatra da je Tužilastvo nedovoljno istražilo slučaj.

- Nema drugog zaključka nego da je riječ o smušenoj i površnoj istrazi u ovom užasnom zločinu kojoj nije ni bio cilj da dođe pred sudije, rekla je Zehfeld novinarima jutros pred početak suđenja u Arnemu.

                            

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.