BIH

Brčko: Izrečene presude zbog utaje poreza

Lj.L. iz Gračanice osuđen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM

Autor:Fena

13.11.2014

Pravosnažnom presudom donesenom po sporazumu o priznanju krivice Lj.L. iz Gračanice (30), direktor brčanskog preduzeća koje je prikazivanjem lažnog prometa na veliko izbjeglo plaćanje poreza, osuđen je na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM.

On se tereti za višegodišnju utaju poreza na promet proizvoda u periodu od 2001. do 2003. godine, čime je prouzrokovao štetu budžetu Distrikta veću od 656.000 KM.

Uz to, od njega je oduzeto oko 2.400 litara motornih ulja, na koje nije obračunat i uplaćen porez. Njemu je, također, utvrđena obaveza plaćanja troškova postupka, koji je vođen za najteži oblik produženog krivičnog djela porezne utaje, u iznosu većem od 5.000 KM.

Istovremeno, nepravosnažno je okončan postupak za prevaru u privrednom poslovanju, kojom su dva preduzeća iz Sarajeva i Živinica oštećena za iznos veći od 6.000 KM.

Tužilaštvo je u ovom slučaju dokazalo da je optuženi E.S. iz Gradačca (36), kao direktor jednog brčanskog preduzeća, naplatio robu u iznosu većem od 4.000 KM, koju, međutim, nikad nije isporučio.

Njemu je u prvostepenom postupku također dokazano da je krivotvorenjem uplatnice dobavljaču usluga lažno prikazao plaćanje izvršenih usluga u iznosu većem od 2.000 KM.

Za navedene radnje produženog krivičnog djela prevare u privrednom poslovanju optuženi je nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, navodi se u saopćenju brčanskog Tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.