BIH

Vlada TK-a obmanula radnike Tvornice obuće "Aida"

Nije ispoštovan prošlosedmični dogovor s radnicima

M. Ahmedić

13.11.2014

Članovi Sindikata Tvornice obuće "Aida" ponovo su poslali zahtjev Vladi TK-a u kojem zahtjevaju zbrinjavanje radnika tvornice sve do uposlenja. Razlog tome je ponovno obmanjivanje radnika od strane Vlade koja nije ispoštovali prošlosedmični dogovor s radnicima "Aide".

- Nismo dobro nikako. Uplatili su sredstva socijalne pomoći na naše račune po 150 KM, a dogovor je bio da uz ovu pomoć, najdalje do 12. novembra puste dva pogona u rad, pogone u Tuzli i Dubokom potoku, što se nije dogodilo. Nama treba da radimo, a ne samo socijalna pomoć. Zato smo ponovo uputili zahtjev Kantonalnoj vladi - istaknuo je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika Tvornice obuće "Aida".

Dalje je naveo da Vlada TK-a na upućeni zahtjev mora donijeti odluku najdalje do 22. novembra, u suprotnom ponovo najavljuju nove proteste ipred sjedište Vlade.

-U zahtjevu smo naveli da tražimo zbrinjavanje radnika tvornice sve do uposlenja, u visini od 50 posto zagarantovanog ličnog dohotka za svaki mjesec.  Ukoliko vlada ne donese ovu odluku do 22. novembra, sindikati sva tri pogona, Tuzle, Lukavca i Dubokog potoka najavljuju nove proteste pred sjedištem Vlade - poručio je Užičanin.

Podsjećamo, radnici Tvornice obuće "Aida" su od 3. novembra počeli da protestuju ipred sjedišta Vlade TK-a, tražeći da im se ispune tri njihova zahtjeva od kojih je osnovni puštanje u rad pogone u Tuzli, Lukavcu i Dubokom potoku, kako bi imali mogućnost da rade. Zatim su tražili materijalno zbrinjavanje radnika, kao i ispunjenje uvezivanja radnog staža, te su u suprotnom prijetili blokadom južne i sjeverne saobraćajnice u Tuzli.

Nakon pritiska od strane radnika na Vladu da održe s njima sastanak kako bi došli do rješenja radničkih problema, premijer TK-a Bahrija Umihanić, 6. novembra, sat vremena prije najavljene blokade saobraćajnica, podnosi ostavku.

Radnici nisu odustajali od svoih nakana da blokiraju saobraćajnice, ukoliko im se niko ne obrati iz vlade. Kako bi odustali od blokade, ministar finansija Miralem Nuhanović, unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Samid Šarc, kao i ministar zdravstva Alen Kamerić održali su sastanak sa predstavnicima Sindikata radnika "Aide", te im obećali socijalnu pomoć od 150 KM po radniku i puštanje u rad pogona u Lukavcu i Dubokom potoku.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.