BIH

Ambasada SAD čestitala SIPA-i i OSA-i na operaciji Damask

Nakon hapšenja 11 osoba za učešće u terorističkim aktivnostima

Redakcija

14.11.2014

Ambasada SAD čestita Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na jučerašnjoj akciji koja je rezultirala hapšenjem 11 osoba osumnjičenih za učešće u terorističkim aktivnostima. Ova operacija je rezultat ozbiljne istrage i bliske saradnje pripadnika SIPA-e i Obavještajne sigurnosne agencije BiH (OSA).

- Apeliramo na Tužiteljstvo BiH da rigorozno procesuira takve slučajeve i pozivamo ostale institucije vlasti u BiH da nastave sa naporima u borbi protiv terorizma i boraca na stranim ratištima, a u skladu sa odgovarajućim zakonima i međunarodnim obavezama, uključujući Rezoluciju 2178 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kao što je nedavno istakao ministar pravosuđa SAD-a, Eric Holder, Ministarstvo pravosuđa SAD-a, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, šalje federalne tužitelje i više savjetnike u oblasti provedbe zakona u razne zemlje širom svijeta, uključujući BiH, kao odgovor na zahtjeve ovih zemalja da im se pruži pomoć u razvoju njihovih kapaciteta da odgovore na transnacionalna krivična djela i terorizam, a u skladu sa međunarodnim standardima i standardima UN-a.

Na Balkanu, Ministarstvo pravosuđa SAD-a će imenovati rezidentnog pravnog savjetnika za borbu protiv terorizma u našoj ambasadi u Tirani, Albanija, a njegova odgovornost u regiji će biti pružanje pomoći zemljama partnerima u jačanju zakonodavstva koje se odnosi na borce na stranim ratištima, kao i razvoj kapaciteta balkanskih istražitelja i tužitelja prema tom zakonodavstvu.

Cilj svih ovih nastojanja je partnerski rad sa zemljama kao što je BiH na razvoju kapaciteta kako bi se u okviru zakona odgovorilo na pojavu boraca na stranim ratištima- tako da zajedno možemo koristiti procese kaznenog pravosuđa kako bismo zaustavili odlazak terorističkih boraca u zone sukoba, zaustavili val nasilja i agresivno se borili protiv nasilnog ekstremizma.

Kao što je i predsjednik Obama kazao pred Ujedinjenim narodima 24. septembra, oni koji su posvećeni ovom hitnom poslu pronaći će jakog i ozbiljnog partnera u Sjedinjenim Američkim Državama - navodi se u saopćenju iz Ambasade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.