BIH

Brisel: Picula za raspravu i rezoluciju o osudi Šešelja

Zastupnik Evropskog parlamenta osudio ratno-huškačku retoriku

Onasa

19.11.2014

Zastupnik Evropskog parlamenta Tonino Picula (SDP) izjavio je da je spreman pokrenuti u Odboru za vanjsku politiku raspravu o rezoluciji kojom bi se poručila da je neprihvatljiva ratno-huškačka retorika kojom se posljednjih nekoliko dana služi osumnjičeni ratni zločinac Vojislav Šešelj.

Picula je rekao da postoji nekoliko inicijativa koje dolaze od hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu te da je on "spreman vrlo skoro, prihvaćajući inicijativu predsjednika Republike Ive Josipovića i pozdravljajući je, otvoriti raspravu na sjednici Odobra o usvajanju rezolucije".

"Ta bi rezolucija govorila o nastavku politke proširenja, ali s pojačanom odgovornošću država da suzbiju politike koje bi mogle dovesti do novih sukoba na zapadnom Balkanu, upravo svjesni činjenice, pogotovo na jučerašnji dan prisjećajući se stradanja Vukovara i Škabrnje, da je ta politika pridonijela nevjerojatnom zlu, materijalnom razaranju, ubijanju ljudi. Stoga bi trebalo dobro pripaziti da se pojedinačna patologija, a svjedoci smo Šelješevih istupa, u nekim poremećinim odnosima, ne pretvori u patoligizaciju cijelih društava. Hrvatska bi, s obzirom na svoju nedavnu prošlost trebala biti izimno oprezna, a u Evropskoj uniji imamo jedan forum kao što je Evropski parlament da te stvari na  vrijeme prodiskutiramo", rekao je Picula.

Zastupnik Andrej Plenković (HDZ) je najavio da Evropska pučka stranka (EPP) na sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu sljedeće sedmice planira predložiti rezoluciju kojom bi se osudilo ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja nakon njegovog puštanja na privremenu slobodu.

Plenković je rekao da su on i zastupnici Dubravka Šuica (HDZ) i Davor Stier (HDZ) dobili podršku kluba zastupnika EPP-a da se u hitnu proceduru uputi takav prijedlog rezolucije te da su o tome razgovorali  s povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, "kako bi i on, koji će uskoro posjetiti Srbiju, bio senzibiliziran o ovoj temi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.