BIH

Počela sanacija poljskih nasipa u općini Domaljevac

Sanirat će se oko 120 oštećenja

N.Tr.

19.11.2014

Visoki vodostaji rijeke Save i poplave koje su iz rijeke Bosne u maju zadesile područje općine Domaljevac/Šamac u Posavskom kantonu inicirale su hitnu sanaciju tamošnjih poljskih nasipa.

Područje te općine ušlo je u program sanacije nasipa i u sklopu istog sanirat će poljski nasipi u dužini od 25 kilometara koji su stradali proljetos u poplavama. Projekat saniranja vrijedan oko 400.000 maraka vodi američki Catholic Relief Service (CRS).

Na spomenutoj dužini poljski nasipi su oštećeni na više od 120 mjesta, a uništena je i brana na bari Tišina nadomak Bosanskom Šamcu.

Iz kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona kažu da su sanirani svi proboji na glavnom Savskom nasipu te da su u toku i radovi na sanaciji glavnog obrambenog nasipa na području općine Odžak.

Uglavnom, kaže isti izvor, popravke spomenutih nasipa važno je završiti prije proljeća i na taj način preduhitriti eventualne visoke vodostaje i spriječiti izlijevanje voda u naseljena mjesta i u plodna posavska polja.



.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.