BIH

SDA bliža dogovoru sa blokom G6 Eseda Radeljaša

Konstituirana Skupština BPK, slijedi finaliziranje dogovora o vladajućoj koaliciji

Autor:Al. B.

21.11.2014

Konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde prekinuta je nakon što su poslanici dali svečane izjave i prihvatili mandate. Sjednica će biti nastavljena nakon što bude postignut dogovor o većini.

kurtovic-preuzimanje-rjesenja-o-dodjeli-mandata

Foto: Avaz (Preuzimanje rješenja o dodjeli mandata)

U Skupštini sa 25 pozicija najviše poslanika imaju SDA (6) i SBB (5), po dva mandata osvojile su SBiH, SDP, DF, Stranka za bolje Goražde i BPS, a Novi pokret, Stranka dijaspore, Liberalna stranka i A-SDA po jednog. Međutim, postizborni blok „G6“, kojeg je okupio osnivač Stranke za bolje Goražde Esed Radeljaš i čiji su detalji poznati samo direktnim sudionicima dogovora, ima šest poslanika iz ove, Liberalne, Stranke dijaspore i BPS-a.

- Razgovarali smo sa svim političkim partijama, izuzev A-SDA i SDP-a, a i dalje ćemo voditi razgovore i vjerujem da ćemo ubrzo imati jasan projekat buduće Vlade. Nećemo ići na matematičke koalicije, već ih neki prave, odlučićemo s kim ćemo napraviti kvalitetnu, operativnu i solidnu, progresivnu vladu koja će znati rješavati probleme. Po tim kriterijima bliski su nam i jedni, i drugi, ali imajući u vidu stav centrale SBB-a mislim da je sasvim bliži ovaj blok G6- kazao nam je Mustafa Kurtović, poslanik u Skupštini i predsjednik KO SDA Goražde.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Muhamed Ramović ističe kako su još uvijek sve opcije otvorene.

- SDA je osvojila šest, a mi pet mandata, tako da smo stranka koja takođe snosi odgovornost za buduće djelovanje i Skupštine, i izvršne vlasti. U narednim danima aktivirat ćemo pregovore i ako nađemo partnere, a imajući u vidu obećanja koja smo dali u predizbornoj kampanji, bit ćemo spremni preuzeti odgovornost u budućoj vlasti - ističe Ramović.

Senad Čeljo, poslanik SBiH, smatra da nije dobro praviti matematičke koalicije, koje idu ka ostvarenju samo ličnih ciljeva.

- Sad imamo taj neki famozni G6, koji jeste stabilan, nije stabilan, spajaju se, razvode se, potpisuju izjave kod notara ... koliko to može donijeti prosperitet građanima Kantona nisam siguran. Ne mislim da je dobro u vlast uvoditi ljude koji po izbornim rezultatima nisu legitimni predstavnici građana. Slušamo eho građana i mislimo da je BPK potrebna koalicija ozbiljnih partija, SDA, kao izbornog pobjednika, Saveza za bolju budućnost, nas i Demokratske fronte. Imali smo razgovore sa predstavnicima Privredne komore, Udruženja poslodavaca, Ekonomsko-socijalnog vijeća i tražili podršku da se u Goraždu napravi izuzetak u odnosu na stavove političkih centrala - kaže Čeljo.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.