U Mrkonjić Gradu svečani program povodom Dana državnosti BiH

Prisutnima se obratio predsjednik SABNOR-a u BiH Bakir Nakaš

Fena

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i godišnjice ZAVNOBiH-a, danas je na platou ispred Doma ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu organiziran svečani program, a prisutnima se obratio predsjednik SABNOR-a u BiH Bakir Nakaš.

Nakaš je podsjetio na ovaj značajan datum za BiH, kada je 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH) u Mrkonjić Gradu donesena Rezolucija o stvaranju jedinstvene, nezavisne Bosne i Hercegovine, koja je ušla u sastav federalnih jedinica bivše Jugoslavije.

Nakaš je kazao da se u periodu do 1992. godine daleko više obilježavao 29. novembar kao Dan Republike, koji je obilježavao godišnjicu 2. zasjedanja AVNOJ-a, ali je 25. novembar bio dan kojim je uvijek na određeni način evocirana uspomena na stvaranje jedinstvene, ni srpske, ni muslimanske, ni hrvatske, Bosne i Hercegovine.

- Mi ove godine u organizaciji Glavnog odbora SABNOR-a (Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata) obilježavamo rođendan naše države, i to smo upriličili danas ispred muzeja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu - kazao je Nakaš. Okupili su se članovi SUBNOR-a i SABNOR-a iz cijele BiH, ali i predstavnici udruženja Josip Broz Tito i svi oni koji, kaže Nakaš, na određeni način nose u srcu taj datum.

Dodao je da neće izostati evociranje uspomena o tom sudbonosnom danu u Drugom svjetskom ratu. U školama Kantona Sarajevo, bit će održani i časovi historije i pismene radnje o temi "Moja domovina BiH", te akademije posvećene sjećanju na ZAVNOBiH koje će biti organizirane u općinama. Također će povodom Dana državnosti BiH, 25. novembra biti položeno cvijeće, a po protokolu Kantona i Grada Sarajeva u Narodnom pozorištu Sarajevo i u Vijećnici bit će održana akademija koja će biti posvećena Danu državnosti BiH. Istoga dana, na poziv SUBNOR-a Republike Srpske zajednički će biti obilježeno sjećanje na ZAVNOBiH ispred platoa zgrade ZAVNOBiH-a.
 

NA VRH

Podijeli članak na