BIH

Salih bin Humejd održao predavanje profesorima vjeronauke u SBK

Imam Mesdžidu-l-harema u Mekki posjetio Bugojno

Az. M.

24.11.2014

U okviru višednevne posjete Islamskoj zajednici u BiH, prof. dr. Salih bin Humejd, imam i hatib Mesdžidu-l-harema iz Mekke, predsjedavajući Uprave dva časna harema i bivši predsjednik Savjetodavne skupštine (Medžlis šura) Saudijske Arabije posjetio je Kulturni centar i džamiju princeze Dževhere u Bugojnu. U njegovoj pratnji bio je ambasador Saudijske Arabije u BiH Eid Mohammed A. Althakafi.

Ovom prilikom u prepunoj džamiji održao je predavanje vjernicima na kojem je ukratko rezimirao i svoju posjetu BiH.

U amfiteatru pomenutog vjeraskog objekta održao je predavanje imamima, hatibima, daijama i profesorima islamske vjeronauke u Srednjobosanskomm kantonu o temi "Uloga imama, hatiba i profesora islamske vjeronauke".

- Počašćen sam i sretan što imam priliku posjetiti ovo područje. Ovo je moja druga posjeta BiH i jako sam sretan zbog toga. U posjeti sam na poziv reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Sluga dvaju časnih hramova kralj Abdullah Bin Abdul Aziza zadužio me je da dođem u posjetu BiH i susretnem se s ulemom ove zemlje. Drago mi je da sam imao priliku od muftije čuti o ovom muftijstvu i gradu Bugojnu, te o vjerskim aktivnosti koje se sprovode na ovom području. Pomoć Saudijske Arabije nije samo u vjerskim objektima i vjerskim aktivnostima, naprotiv proteže se i na obrazovnje, na izgradnju puteva, obnovu porušenih objekata, zdravstvenih ustanava i drugih oblasti - kazao je Salih Bin Humejd, imam Mesdžidu-l-harama iz Mekke, prve i najvažnije džamije za muslimane širom svijeta.

Domaćin posjete bio je travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović, koji se zahvalio na dolasku visokoj delegaciji iz Saudijske Arabije, a posjeta je uspješno organizovana zahvaljujući velikom angažmanu šejha Rehmatullahi Garija, direktora Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta u našoj zemlji i nadzornika Kulturnog centra princeze Dževhere.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.