BIH

Svečano obilježen Dan državnosti BiH

Izvedbom učenika Medrese "Osman ef. Redžović" Veliko Čajno

N.Sm.

25.11.2014

Najveći praznik, Dan državnosti BiH, svečano je obilježen i u Visokom. Općinska administracija ovaj datum obilježila je kao i prethodnih godina, polaganjem cvijeća i prisjećanjem na borce NOR-a, šehide i poginule borce iz perioda 1992-1995, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća Visoko.

S druge strane, osoblje i učenici Medrese „Osman ef. Redžović“ su se pobrinuli da ovaj značajan datum obilježe na jednom od najznačajnijih historijskih mijesta naše domovine, krunidbenom i grobnom mjestu bosanskih vladara u Milima. gdje su zajedno došli u povorci i priredili jednosatni program. Učenicima i gostima se obratio i direktor Medrese, Dženan Handžić, koji je govorio o značaju ovog datuma, kao i mjesta na kojem se obilježava Dan državnosti BiH.

– 25.novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu nije uspostavljena, nego je obnovljena državnost naše domovine. Malo je mjesta koja o tome zorno svjedoče kao što je to mjesto na kojem smo se danas okupili, mjesto na kojem je krunisan i sahranjen bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, vladar koji je srednjovjekovnu Bosnu učinio najmoćnijom zemljom tog doba, a Visoko političkim, kulturnim i ekonomskim centrom sa statusom kraljevskog grada. – istaknuo je Handžić.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.