BIH

Dodik: Kandidat za predsjednika Vlade RS-a bit će iz SNSD-a

Ime mandatara nakon konsultacija

Fena

26.11.2014

Mandatar za sastav nove Vlade RS-a bit će iz SNSD-a - potvrdio je danas predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik nakon prvih konsultacija koje je o pitanju mandatara obavio s predstavnicima svoje stranke.

Dodik je naveo da ga je delagacija SNSD-a obavijestila da ima skupštinsku većinu, na osnovu koalicionog sporazuma s DNS-om, iz čije stranke je predsjednik Narodne skupštine RS-a, te sa SP-om, a nakon sutrašnjih konsultacija s ovim strankama odredit će dan kada će saopćiti ime kandidata za entitetskog premijera.

Na danas zakazane konsultacije kod predsjednika RS-a nisu se odazvali predstavnici SDS-a i SRS-a, a Dodik je na pres-konferenciji rekao da se opozicija "ponaša kao mala uvrijeđena djeca, koja se ljute, jer nisu nešto dobila" i da žele nestabilnost institucija.

Istakao je da su time propustili priliku da se razgovara ne samo o izboru mandatara već i drugim pitanjima važnim za RS, ali da nedolazak opozicije ne umanjuje značaj predlaganja mandatara za sastav nove Vlade RS-a.

Poziv na konsultacije, kako je potvrdio, uputio je i poslanicima Koalicije „Domovina“ u parlamentu RS-a, ali ne zna još da li će se odazvati.

Cilj je, kaže, da RS tokom decembra ima novu entitetsku vladu, te usvoji budžet za 2015. godinu i ekonomsku politiku.

Dodik je ponovo ustvrdio da nije bilo kupovine poslanika, da je skupštinska većina u RS-u legitimna i legalna, te je ponovo negirao da je psovao poslanika PDP-a Branislava Borenovića na sjednici Narodne skupštie RS-a, prvog saziva.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.