BIH

Samo se zakleli i prisegli pa otišli u “Evropu”

Održana konstituirajuća sjednica Skupštine LK

Ale Kamber

26.11.2014

Danas je u Tomislavgradu održana konstituirajuća sjednica Skupštine Livanjskog kantona. Kako je bilo i planirano, odrađene su samo dvije tačke dnevnog reda: Izvještaj o osvojenim mandatima zastupnika i polaganje zakletvi, nakon čega je dosadašnji predsjednik Skupštine Stipe Pelivan (HDZBiH) pozvao zastupnike i goste na ručak u restoran “Evropa”.

Efektivno, sjednica je trajala samo petnaestak minuta, a računajući popunjavanje izjava i upitnika koje su dobili od Marijane Žuljević, tajnice CIK-a, nešto manje od sat vremena. Skupština broji 25 zastupnika, od čega je 9 iz HDZBiH i koalicije HNS, 4 iz HDZ 1990, 3 iz SNSD, po dva iz SDA, NSRzB, Hrvatske nezavisne liste i Pravaško-seljačkog saveza, te jedan iz SDP-a. Za sada su od mandata odustala dvojica aktuelnih načelnika općina Ivan Vukadin (HDZBiH) iz Tomislavgrada i Stevica Lukač (SNSD) iz Drvara pa će ih mijenjati sljedeći s lista. Prilika se tako ukazala da uđe u kantonalnu skupštinu i Mili Marčeti iz Drvara, nekadašnjem Zavičajnom socijaldemokrati, koji je treći na listi SNSD-a.

Sutra kolegij

Nakon polaganja zakletvi, oformljen je privremeni Kolegij stranaka i koalicija koji će zasjedati sutra u 11 sati kako bi dogovorili dnevni red za narednu sjednicu Skupštine. Od predstavnika svih stranaka izuzev HDZ 1990 smo dobili mišljenje da bi rado u novu Vladu, ili da će je podržati, a  kojoj će okosnica biti HDZBiH, SNSD i SDA. Prema svemu sudeći, Vlada bi mogla imati podršku čak 21 zastupnika, što premašuje dvotrećinsku većinu od 17 za donošenje najbitnijih akata (izbor Vlade i budžet, Ustav…). Materijali su dijeljeni i u ćiriličnoj varijanti i na srpskom jeziku za predstavnike SNSD-a. Dvojici SDA-ovaca je već godinama dvoljan i hrvatski jezik.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.