Zima "kasni" i u Lukomiru

U posljednjem pravom bosanskom selu s kućama od kamena

Fena
27.11.2014 11:16

Za razliku od prethodne tri zime kad je u ovo vrijeme zbog snijega Lukomir bio prazan nakon što su njegovi stanovnici sišli sa stadima u Tarčin, Hadžiće i Vlakovo, gdje su ostajali do aprila, ovih dana u selu su još četiri domaćina sa stokom.

- Svoja ognjišta je napustila većina stanovnika Lukomira, i ovo je četvrta zima kako su kuće u Lukomiru od novembra do aprila ili maja zaključane - rekao je Mujo Masleša, koji izlazi tokom vikenda i praznika sa suprugom u Lukomir da bi otvorio "Ljetnju baštu" u kojoj gosti mogu kušati tradicionalna bosanska jela i popiti čaj ili kakav drugi prirodni napitak.

Tokom ljeta u torovima i štalama u 15 domaćinstava u Lukomiru je 3.000 ovaca i krava.

Višestoljetna tradicija prezimljavanja na vlastitim ognjištima prekinuta je prije tri zime jer put do sela nije pročišćavan. I predstojeća, četvrta zima učinit će da Lukomir bude selo bez seljana i najpustije mjesto u BiH, a zabravljene će do proljeća biti 22 kuće.

Kako nema snijega još četiri seljana su ostala sa svojim stadima na 1.495 metara nadmorske visine zbog koje Lukomir važi za jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine.

Oni će u selu, kaže Masleša, ostati ako ne bude snijega i do Nove godine.

2lukomir

Foto: Fena (Lukomir)

Lukomir je posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom, gdje su zimi višemetarski nanosi snijega.

Ljeti su 22 kuće u Lukomiru naseljene, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Ljubitelji prirode i planinari, biciklisti i motoristi od proljeća do kasne jeseni pohode Lukomir uživajući u pogledu na kanjon Rakitnice, a vidokrug seže do "mostarskih vrata" i Prenja, Visočice, Krvavca, Oblja.

- I proteklog vikenda i za Dan državnosti bilo je dosta planinara i gostiju u Lukomiru, jer još nema snijega pa se bez problema može pješačiti - kaže Masleša koji je zadovoljan ovogodišnjom "planinarsko-turističkom sezonom" i brojem bh i stranih posjetilaca koji su pohodili ovo bjelašničko selo.

Stećci iz 14. i 15. stoljeća na području Lukomira kazuju da se na tom području živjelo i prije 600 godina. U svim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je selo Lukomir. Tu su snimani filmovi "Gluvi barut" i "Nebo iznad krajolika".

NA VRH