BIH

BiH će Iraku donirati 15,4 miliona metaka za borbu protiv IS-a

Oružane snage BiH obilježavaju devetu godišnjicu formiranja

A. Nu.

29.11.2014

Ministarstvo odbrane BiH u ponedjeljak, 1. decembra, obilježit će devetu godišnjicu formiranja Oružanih snaga (OS) BiH.

Na jučerašnjoj pres-konferenciji koja je upriličena povodom toga ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kazao je da se ova godina može okarakterizirati kao najuspješnija za OSBiH, dodavši da su svi ključni zadaci i obaveze uspješno izvršeni.

Osmić je podsjetio i da su pripadnici Ministarstva nesebičnim djelovanjem pokazali visok nivo odgovornosti, spremnost i obučenost, ponajviše za vrijeme prirodne katastrofe koja je u maju zadesila BiH.

Istaknuo je da se Ministarstvo može pohvaliti i time što će višak municije i minskoeksplozivnih sredstava kojima raspolažu OSBiH završiti u Iraku, za potrebe borbe protiv Islamske države. Naveo je da je Predsjedništvu BiH upućen prijedlog da odobri doniranje municije vladi Republike Irak kao pomoć borbi protiv terorista IS-a.

Riječ je, kako je naveo Osmić, o dijelu viška municije koje se BiH svakako mora riješiti, a što je proteklih godina rađeno uglavnom uništavanjem.

- Oružane snage BiH raspolažu sa 16 hiljada tona viška municije i minskoeksplozivnih sredstava, a rok za njihovo uništavanje je do 2020. godine. Ovom donacijom Iraku smanjili bismo viškove i dali doprinos u borbi protiv IDIL-a i globalnog terorizma. Za donaciju je predloženo 15 miliona komada metaka kalibra 7,62x54 milimetra i 400.000 komada metaka KVP DŠK kalibra 14,5 milimetara - pojasnio je Osmić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.