BIH

Zaljevske zemlje protiv uplitanja Turske: Erdoan želi pravo da intervenira u više zemalja, uključujući i BiH

Utjecajni bliskoistočni list "Asharq Al-Awsat" tvrdi

Redakcija

13.12.2014

Vijeće za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC) planira poduzeti mjere za odbijanje pokušaja stranog uplitanja u region, piše najutjecajniji bliskoistočni list "Asharq Al-Awsat".

Kako list navodi, pozivajući se na neimenovane izvore iz vrha ove institucije koja okuplja najbogatije arapske zemlje, nezadovoljstvo je najviše usmjereno ka uplitanju Turske i Irana.

Prenosi se i izjava ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Envera Gargaša (Anwar Gargash) koji je opisao ulogu Irana i Turske u regionu "zabrinjavajućom i neprihvatljivom".

List ističe, da je njegova reakcija uslijedila nakon što je otkriveno da su se ove dvije zemlje uplitale u arapska pitanja, uključujući i izvještaje o turskom miješanju u događaje u Egiptu, te "očajničkim" pokušajima Irana da igra ulogu u Bahreinu i Jemenu.

Arapske novine, u tom pogledu, prenose i da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan nedavno u Istanbulu rekao svojim pristalicama da "niko ne može osporiti pravo Ankare da intervenira u Egiptu, Siriji, Iraku, Palestini i Bosni i Hercegovini". Erdaon je rekao da je to dužnosti i odgovornost Turske.

Međutim, izvor "Asharq Al-Awsata", lista u vlasništvu saudijske monarhije, je opisao te izjave turskog predsjednika kao primjer kršenja međunarodnih normi.

- Izvor iz GCC-a je naveo da se članice ove organizacije planiraju uskoro sastati u Rijadu, kako bi formulirali okvir za tretiranje ovih prijetnji. Uskoro bi mogli vidjeti ujedinjene zemlje Perzijskog zaljeva u zaustavljaju takvih pokušaja uplitanja i interveniranja susjednih zemalja u arapska pitanja - navodi list.

Oni dodaju da je i sam GCC nakon posljednjeg samita u Dohi u kominikeo odbacio strana uplitanja u region.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.