BIH

Avdić: Općinski sud će poništiti odluku o pretresu Klixa!

Saznaje Federalna televizija (FTV)

Redakcija

6.1.2015

U sarajevskom Mediacentru danas je održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali predstavnici Udruženja BH novinari, Vijeća za štampu i portala Klix.ba, gdje je još jednom upozoreno na grubo kršenje novinarskih prava u BiH.

Ovo je prva u nizu press konferencija koja se tiče zaštite prava novinara, a povod je nedavni pretres prostorija Klix.ba i oduzimanje njihovih materijala. Dovedene su u pitanje procedura i sama legalnost pretresa.

Prema riječima Daria Šimića, suosnivača i direktora Klix.ba, Kantonalno Tužilaštvo je naredilo istragu da se ustanovi zakonitost predmeta. Policajci Kantonalnog MUP-a KS, koji su bili podređeni pretresu, a po pravilu su trebali biti nadređeni, bit će ispitani.

Između ostalog, na press konferenciji je među novinarima bio prisutan i Avdo Avdić, novinar Federalne televizije, koji je medijima saopštio informaciju da će Općinski sud u narednih nekoliko dana poništiti rješenje o pretresu. 

- Prema onome što sam saznao od svojih izvora, koji me do sad nisu izdali, Općinski sud će poništiti rješenje o pretresu prostorija Klix.ba, a to će se desiti u četvrtak, jer je prvostepeno rješenje o pretresu neregularno. Već u petak bi Klix.ba trebao imati to rješenje u svojim rukama - kazao je Avdić.

Pozivaju se novinari, novinarske asocijacije i udruženja da u narednom periodu udruženim snagama pronađu način da se osiguraju njihova prava kako bi se zaštitili u profesionalnom smislu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.