BIH

Zatražena legalizacija cannabisa u RS-u

Oboljeli vjeruju da bi se proizvodnja i prerada legalizacijom mogle kontrolisat

Srna

17.1.2015

Regionalna i Udruženje oboljelih od multipla skleroze RS-a podnijeli su zahtjev za legalizaciju proizvodnje i prerade canabisa u ulje, koje je ljekovito i koristi se za medicinske potrebe.

"Iz više izvora smo saznali, a neki oboljeli i lično su se uvjerili, da ulje od canabisa /u narodu poznatiji kao konoplja/ ublažava bolove, da je ljekovito i da pomaže u liječenju oboljelih od multipla skleroze. Takođe, pomaže u liječenju kancera, Parkinsonove bolesti, osteoporoze, hepatitisa, depresije i još nekih bolesti", navodi za Srnu predsjednik entitetskog Udruženja Milan Stjepanović.

On ističe da su ta svojstva potvrdili i ljekari u zdravstvenim ustanovama, gdje se liječe članovi ovog udruženja.

Stjepanović napominje da je proizvodnja i prerada canabisa u ljekovito ulje legalizovana u 16 evropskih država, te da je i Srbija na putu da izmijeni zakon i legalizuje proizvodnju i liječenje canabisovim uljem.

Ovim uljem ne može se izliječiti multipla skleroza, ali ljekovito i uspješno djeluje kod deblokade ukočenih mišića, smanjuje bolove i produžava vitalnost oboljelih osoba, odnosno usporava širenje bolesti.

Oboljeli od multipla skleroze očekuju da se njihovom zahtjevu pridruže i članovi udruženja oboljelih od drugih bolesti za čije liječenje se u svijetu koristi ulje od canabisa, koje je izuzetno skupo i može se samo ilegalno nabaviti.

"Proizvodnju i preradu treba legalizovati iz humanih razloga, jer omogućava liječenje više bolesti, ali i zbog stopiranja ilegalne nabavke i šverca tog ulja sumnjivog kvaliteta iz inostranstva. Zbog visoke cijene, ulje je nedostupno većini oboljelih u Srpskoj", kaže Stjepanović.

On ističe da oboljeli vjeruju da bi se proizvodnja i prerada canabisa legalizacijom mogle kontrolisati, te da bi, osim humanog, to imalo i ekonomski efekat.

Članovi udruženja oboljelih očekuju da se o njihovom zahtjevu uskoro izjasne predstavnici Ministarstva zdravlja, Vlade i Narodne Skupštine RS-a i da njihova inicijativa bude ozbiljno razmotrena.

Na taj način, zaključuje Stjepanović, proizvodnja canabisa za humane svrhe i liječenje zakonski bi bila uokvirena i legalizovana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.