BIH

Sutra ističe rok za uplatu razlike akcize na duhan i duhanske prerađevine

Saopćenje UIO BiH

Fena

19.1.2015

Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH upozorili su sve osobe koje se bave prometom cigareta i duhana za pušenje da sutra ističe rok za uplatu razlike između obračunate i već uplaćene akcize na zalihe koje su popisali na početku 2015. godine.

Obaveza uplate razlike akcize odnosi se i na sve uvoznike i proizvođače duhanskih prerađevina za sve neiskorištene akcizne markice preuzete od UIO do 31.decembra 2014. godine.

Razlika između obračunate i već uplaćene akcize na zalihe duhana i duhanskih prerađevina, te preuzetih a neiskorištenih akciznih markica do 31. decembra 2014. godine uplaćuje se na Jedinstveni račun UIO u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu, koju je usvojio Upravni odbor UIO.

Na zvaničnoj internet stranici Uprave (www.uino.gov.ba) nalaze se detaljne upute za uplatu razlike između obračunate i već uplaćene akcize na zalihe duhana i duhanskih prerađevina, te preuzetih a neiskorištenih akciznih markica do 31.decembra 2014. godine, i to za obveznike registrovane za akcizu u UIO, za obveznike koji nisu registrovani za akcizu u UIO, kao i za uvoznike duhanskih prerađevina.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, saopćeno je danas iz UIO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.