BIH

Predmet o ubistvu Hakije Turajlića predat Sudu BiH

Iz Tužilaštva KS potvrđeno za “Dnevni avaz”

M. Aš.

21.1.2015

Spis koji se u Tužilaštvu Kantona Sarajevo vodi kao predmet protiv nepoznatog izvršioca, a tiče se ubistva prvog potpredsjednika Vlade Republike BiH Hakije Turajlića, dostavljen je Sudu BiH na ocijenu složenosti, rekao je danas za naš list Alem Hamzić, glasnogovornik ove pravosudne institucije.

Hamzić je pojasnio da je ovaj predmet poslan u skladu s kriterijima sadržanim u državnoj stetegiji za rad na predmetima ratnog zločina.

Ovo je sve u cilju efikasnog okončanja istrage, a u situaciji kada je otkrivanje izvršioca tog djela od velikog značaja za javnost u BiH ali i šire - rekao je Hamzić.

Podsjećamo, Turajlić je ubijen 8. januara 1993. godine dok je bio pod zaštitom međunarodnih snaga, a ubio ga je pripadnik Vojske Republike Srpske u UNPROFOR-ovom transporteru, ispalivši rafal u Turajlića.

Iako je 1998. godine Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu protiv Gorana Vasića za ratni zločin, kojom se teretio i za ubistvo Turajlića, Vasić je oslobođen optužbi, a proces je ponavljan tri puta.

No Tužilaštvo KS ovaj slučaj vodi kao predmet u kojem se ubistvo Hakije Turajlića stavlja na teret izvršiocu koji nije poznat.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.