BIH

Vandali polupali prozore i ispisali uvredljive grafite

Hram Svetog Prokopija ponovo na meti vandala

N.Sm

21.1.2015

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom ponovo se našao na meti vandala, koji su ovaj put osim razbijanja prozora iza sebe ostavili i razbacane stvari po crkvi, te ispisane uvredljive grafite po vanjskim zidovima crkve.

Ovo nije prvi put da je ova crkva, koja se nalazi i na listi nacionalnih spomenika BiH, na meti vandala. I do sada su nekoliko puta zabilježene provale u crkvu, te oštećenja prozora i krova ovog objekta.

- Provala i vandalstvo se desilo 19. ili 20.januara i po dojavi smo odmah obavijestili policiju koja je izašla na lice mjesta, zajedno sa predstavnicima Općine Visoko, a naređeno je i uklanjanje  uvredljivih grafita. Policija je uradila uviđaj i prema onome što su oni zatekli i što su nam mogli kazati, počinitelji su vjerovatno mlađa lica uzrasta od 12 do 16 godina. Ta lica su kroz prozor ušla i u unutrašnjost crkve gdje smo zatekli razbacane stvari, a ništa nije otuđeno - kazao nam je jerej Marko Jakovljević, novi paroh i starješina ovog visočkog hrama.

Na licu mjesta smo zatekli predstavnike Općine Visoko, policijske službenike i radnike koji su odmah prefarbali uvredljive grafite i popravili polomljene prozore na Hramu Svetog Prokopija, a policija intenzivno traga za počiniteljima ovog vandalskog čina.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.