BIH

Slučaj Kiseljak: Oslobađajuće presude za Škoru i Miloša

Kantonalni sud u Novom Travniku

K.K.

21.1.2015

Kantonalni sud u Novom Travniku oslobodio je juče  Miroslava Škoru i Dalibora Miloša optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Kiseljaka 1993. godine. Optužbe protiv Bosiljka i Ljubomira Dilbera su odbijene.

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku kratko je obrazložilo kako optužba nije dokazala činjenice koje su stavljene na teret optuženim.

Ranije, u fazi iznošenja dokaza odbrane, Sudsko vijeće prekinulo je izvođenje dokaza, jer je ocijenilo da se ne mogu dokazati djela navedna u optužnici.

Kantonalno tužilaštvo u Travniku je prije zaključenja dokaznog postupka priložilo izmjenjenu optužnicu u kojoj je odustalo od krivičnog gonjenja Bosiljka i Ljubomira Dilbera.

Kantonalno tužilaštvo prethodno je optužilo četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku za zločin protiv ratnih zarobljenika u junu 1993. godine u naselju Behrići nadomak Kiseljaka. Tom prilikom zarobljeni su i mučeni Ramo Hatidžić, Memsudin Planinčić i  Vahid Klisura, koji je kasnije ubijen. 

Tužilaštvo je najavilo žalbu , a braniteljica optuženih izraztila je zadovoljstvo presudom.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.