BIH

Kormack u Srebrenici: Amerika će pomoći da BiH bude prosperitetna zemlja

Ambasadorica SAD-a u posjeti Memorijalnom centru

Autor:S. SMAJLOVIĆ

11.3.2015

Nakon što je položila cvijeće i odala počast svim žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari, te obišla ovaj kompleks, američka ambasadorica u BiH (Maureen Cormack) Morin Kormark, danas je u Srebrenici razgovarala s predstavnicama udruženja porodica srebreničkih žrtava, lokalnim nevladinim organizacijama, a posjetila je i "Prvu osnovnu školu" Srebrenica. U popodnevnim satima razgovarala je s načelnikom ove općine Ćamilom Durakovićem i njegovim saradnicima.

U Memorijalnom centru Potočari, amabasadorica Kormak je naglasila da joj je u prvim sedmicama službovanja u BiH bila želja posjetiti ovaj kompleks i odati počast svim žrtvama.

kormar5

- Željela sam doći ovdje i odati počast svim žrtvama genocida i svim nevinim žrtvama rata. Moja zemlja je duboko posvećena tome, da ono što se ovdje dogodilo da nikada ne treba zaboraviti i sve će učiniti da se prevaziđe ono što je zadesilo Srebrenicu. Nadam se da će prevagnuti pristup tolerancije i saradnje među svim stanovnicima BiH, posebno ove godine kada se obilježava 20. godišnjica srebreničkog genocida- naglasila je ambasadorica Kormak.

Nada se da će u narednih nekoliko godina službovanja u BiH kao ambasadorica SAD pomoći da naša zemlja bude prosperitetna i demokratska.

-To je najbolji način da bi se sjećali žrtava, a da bi ovu zemlju učinili boljom, moramo zajednički raditi, rekla je Kormak.

kormar1

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.