BIH

KBSA osuđuje odluku Suda u Seogradu da rehabilituje četničkog generala Dražu Mihailovića

Smatraju da je Srbija poslala negativan i zabrinjavajući signal

Fena

14.5.2015

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) oštro osuđuje odluku Višeg suda u Beogradu da rehabilituje četničkog generala, osuđenog ratnog zločinca Dragoljuba Dražu Mihailovića.

- Sramotna odluka Suda da usvoji zahtjev za poništenje presude i rehabilituje Mihailovića je konačna i ne postoji mogućnost žalbe. Mihailoviću su ovom odlukom vraćena sva građanska prava - navode iz KBSA.

U saopćenju za javnost KBSA ističe da "četnička ideologija predstavlja jasnu opasnost za mir i stabilnost kako u BiH tako i na čitavom Balkanu".

- Rehabilitacijom četničkog vođe Mihailovića, Srbija je poslala negativan i zabrinjavajući signal da Vlada Srbije dopušta, oživljava i podržava fašističku ideologiju četništva. Direktne posljedice te ideologije su ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, etničko čišćenje - navodi se u saopćenju.

U KBSA smatraju da je ovo teška uvreda žrtvama fašizma, kao i preživjelima i svima onima koji su se borili protiv fašizma, uključujući i Srbe u Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata. Srbija se, kako se navodi, ovim činom bespovratno okarakterisala kao zemlja koja slavi ratne zločince i stvara nestabilnost i napetosti u jugoistočnoj Europi.

- Ovom rehabilitacijom, zvaničnim potezom vlasti Srbije, dolazi do preporoda pokreta ekstremne desnice u Srbiji koji bi mogao ohrabriti slične pokrete u drugim evropskim zemljama, što bi moglo dovesti do budućih procesa rehabilitacije nacističkih i fašističkih ratnih zločinaca u drugim europskim zemljama - precizira se.

KBSA traži od predstavnika međunarodne zajednice kao i nevladinih organizacija za ljudska prava u SAD-u, Europi, te posebno u Srbiji da "nam se pridruže u osudi rehabilitacije fašističkih ratnih zločinaca te pokušaja prekrajanja historije u korist fašizma na Balkanu i Europi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.