BIH

Džonatan Mur: BiH ima problem s terorizmom

Šef Misije OSCE-a u BiH

S. D. –A.Nu.

2.6.2015

12: 51 Džonatan Mur (Jonathan Moor), šef Misije OSCE-a u BiH, u pauzi radionice institucija sigurnosnog i odbrambenog sektora u BiH, koja se održava na Jahorini, izjavio je da BiH ima problem s terorizmom.

- Bilo je ovdje više terorističkih napada. U Zvorniku krajem aprila, ranije u Bugojnu, bio je i napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država 2011. godine. Međutim, moram ponoviti činjenicu da terorizam nije samo problem u BiH nego i u SAD-u, Francuskoj, u Africi, svugdje u svijetu. To je zajednička borba i borba bez kraja. Moramo biti oprezni, moramo biti partneri na međunarodnom i na lokalnom nivou, unutar BiH i na međunarodnoj razini, u toj borbi protiv terorizma i ekstremizma širom svijeta -kazao je Mur.

mur

Mur: Terorizam je zajednička borba i borba bez kraja

Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranui sigurnost konstatovao je da se „svako normalan mora boriti protiv terorizma“.

 -  Imamo vrlo ozbiljan problem kada je riječ o terorizmu. Postavlja se pitanje da li sa ovako složenim sektorom bezbijednosti BiH može adekvatno odgovoriti ovoj pošasti – rekao je Podžić, konstatujući da će Komisija za odbranu i sigurnost saslušati predstavnike sigurnosnih agencija da bi stekla uviod u planove ovih agencija kada je riječ o borbi protiv terorizma.

 Najavio je da će se vrlo brzo napraviti program mjera da se BiH adekvatnije bori protiv terorizma.

Uroš Pena, zamjenik Direktora direkcije za koordinaciju policijskih tijela, jedan od učesnika današnje radionice, odgovorajući na novinarski upit da li je sve spremno sa sigurnosnog aspekta za dolazak pape Franje, u Sarajevo u subotu, 6. juna kazao je da su pripreme u završnoj fazi, te izrazio očekivanja da će posjeta proteći u najboljem redu.

- Policijske agencije su identifikovale lica koja mogu biti opasnost. Te prijetnje su banalnog karaktera i u ovom momentu nisu ozbiljne. Procijenit će se da li će ta lica biti izolovana, obaviještena unaprijed ali vjerovatno sigurnosna situacija neće dostići taj nivo da će biti privođenja tih lica. Kolege iz Vatikana i sve sigurnosne agencije su u toku svega -kazao je Pena.

uros-pena

Pena: Policijske agencije su identifikovale lica koja mogu biti opasnost

Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH,  kazao je da će jedna od tema današnjeg skupa biti i nadležnost policijskih agencija kada su u pitanju njihove obaveze u rasvjetljavanju terorističkih napada u BiH, te u borbi protiv terorizma općenito.

- Mnogo je terorističkih akata koji su zadesili BiH i tu se mora organizirano odgovoriti kada je terorizam u pitanju. On je prisutan ovdje i ono što zabrinjava to je pitanje učešća mladih u terorističkim aktima - kazao je Bojić.

bojic

Bojić: Zabrinjava učešća mladih u terorističkim aktima

 11: 51 Na Jahorini je počeo dvodnevni skup posvećen zakonodavnom okviru, aktuelnom stanju i planovima institucija Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti.

Radionicu je organizirala Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, u saradnji sa Ženevskim centrom za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF), Odjelom za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH i NATO štabom u Sarajevu,.

Cilj radionice, jeste da predstavnici odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH, na početku rada u ovom mandatu, na što bolji, kvalitetniji i neposredniji način upoznaju članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sa zakonodavnim okvirom djelovanja, aktuelnim stanjem u tim institucijama, kao i sa planovima rada institucija u oblasti odbrane i sigurnosti u narednom periodu.

Radionici na Jahorini danas i sutra prisustvovat će i parlamentarni vojni povjerenik BiH, kao i predstavnici Agencije za policijsku podršku, Službe za poslove sa strancima BiH, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, Komisije za deminiranje i Centra za deminiranje (BH MAC), te Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. 

Osim predstavnika DCAF-a, Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH i NATO štaba u Sarajevu, kao suorganizatora skupa, radionici na Jahorini prisustvuje i komandant snaga EUFOR-a u BiH, te predstavnici UNDP BiH i Centra za sigurnosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi – RACVIAC. 



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.