BIH

Je li Erdoan tražio da Turska uzme "BH Telecom"?

Zašto je Novalić preko noći pristao na prodaju

Autor:M. AŠČIĆ

5.6.2015

Iza iznenadne promjene stava federalnog premijera Fadila Novalića (SDA) o prodaji najvećeg telekom operatera u državi, "BH Telecoma", prema nezvaničnim informacijama stoji ponuda Turske da uđe u vlasništvo najprofitabilnije državne firme, saznaje "Dnevni avaz".

fadil-novalic

Novalić: Otvorio mogućnost prodaje

Novalić je isprva bio protiv privatizacije, ali odjednom je promijenio mišljenje i opciju prodaje istakao kao realnu. Posebno indikativno jeste da je priča o državnom kapitalu u "BH Telecomu" aktualizirana odmah nakon posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) BiH.

Turski biznismeni

U Erdoanovoj pratnji bilo je nekoliko utjecajnih biznismena, među kojima i vlasnik jedne od turskih firme za telekomunikacije, koja je bacila oko na "BH Telecom", nezvanično nam je rečeno iz izvora.

Nezvanično saznajemo da je Turska na sto stavila ponudu od 1,2 milijarde KM za kontrolni paket dionica zlatne koke u Federaciji BiH. Ovu informaciju niko od zvaničnika Vlade FBiH jučer nije htio ni potvrditi ni demantirati, iako smo više puta kontaktirali premijera Novalića te resornog ministra Denisa Lasića (HDZ BiH).

erdoan-fr

Erdoan: Doveo biznismene iz oblasti telekomunikacija

No, Nermin Nikšić, bivši premijer FBiH, rekao nam je jučer da je i on čuo ovu informaciju, ali da za sada nema zvanične potvrde o tome.

- Čuo sam i ja da su u igri 1,2 milijarde KM koje nudi jedna turska firma. Za sada su to špekulacije, ali kod nas se vrlo često te špekulacije na kraju pokažu tačnim. Pogotovo što je premijer Novalić preko noći promijenio stav o prodaji firme. Prvo je tvrdio da privatizacije "BH Telecoma" neće biti, pa je ipak odlučio da postoji i ta opcija - rekao je Nikšić.

 Nije vrijeme

I on kaže da je vrlo zanimljivo kako se ova priča o prodaji državne firme pojavila nakon dolaska predsjednika Turske u BiH. Posebno je indikativno da su Nijemci, kako se tvrdi, navodno ranije ponudili još više - dvije milijarde KM.

nermin-niksic-pan

Nikšić: Otkud nagla promjena

- Moje je mišljenje da to nije dobar potez i da nije pravo vrijeme za prodaju. Iako je MMF odmah na početku mog mandata tražio da se ide u prodaju ove firme, mi smo se uspjeli oduprijeti tome. No, sada su druge okolnosti - rekao je Nikšić.

Kakva je uloga "Turkcella"

Turska je još prije dvije godine pokazala ozbiljno interesiranje za kupovinu „BH Telecoma". U planu je bilo uvođenje najvećeg turskog operatera "Turkcella" na bh. tržište, a koji je tada, navodno, pripremao ponudu za kupovinu "BH Telecoma". No, tadašnja vlast nije bila spremna na prodaju ove državne firme.

 Beganović: Imamo razloga sumnjati

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da Vlada FBiH ne smije prodati “BH Telecom” bez učešća Parlamenta FBiH, koji o tome mora donijeti odluku.

- Sve mora biti transparentno. Ne smije se desiti da se ovakve stvari prodaju ispod žita te da se kriju iza posjete čelnika Turske. Imamo dosta razloga da sumnjamo u čiste namjere kada je u pitanju prodaja kompanije. Vlada bi trebala dobro razmisliti o tome, jer kada se treba zadužiti kod MMF-a, onda traže podršku Parlamenta, a kada treba prodati firmu, onda rade po svome - rekao je Beganović.

“Turkish Airlines” uništio bh. aviokompaniju

Da BiH ima loša iskustva s turskim kompanijama, najbolji je primjer “Turkish Airlines”, koji je 2012. godine raskinuo partnerstvo sa “BH Airlinesom” te ostavio ovu državnu firmu u finansijskoj dubiozi ne ispunivši sve svoje obaveze.

Ulaskom u “BH Airlines”, „Turkish Airlines“ trebao je u ovu kompaniju ubaciti dva velika jet aviona. No, ubacili su samo jedan, a drugi nikada nije dovezen niti ubačen u flotu “BH Airlinesa”, iako su se obavezali ugovorom da će to uraditi.

Turska firma, također, nakon preuzimanju kompletnog menadžmenta “BH Airlinesa“ prestala je plaćati kredit koji je “BH Airlines” uzeo za kupovinu dva prvobitna aviona, dva ATR-a, u iznosu od 18,4 miliona dolara. Tako je “BH Airlines” došao u nezahvalnu situaciju, a danas su mu blokirani svi računi te oduzeta oba aviona.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.