BIH

Izetbegović predložio Nikoliću da ne dolazi u Sarajevo

Političke okolnosti nisu povoljne

S. D.

15.6.2015

13:35 Na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH objavljeno je saopšenje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kojim traži od dvojice svojih kolega da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, koja je planirana za 16. juni 2015. godine, bude odgođena zbog hapšenja državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića, koje su švicarski pravosudni organi izvršili 10. juna 2015. godine na osnovu potjernice raspisane od strane Republike Srbiji 3. februara 2014. godine.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Kao što vam je poznato, tokom 2013. godine između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisan je Protokol o saradnji u progonu počinitelja kaznenih dijela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena kaznena djela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog.  Navedeni protokol, u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, predviđa mogućnost ustupanja kaznenog gonjenja državi državljanstva osumnjičenog.

S obzirom da gospodin Orić ima prebivalište u Bosni i Hercegovini i da je dostupan njenim organima gonjenja, očekivali smo da će, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Republika Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dviju država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti Bosni i Hercegovini i da Švicarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju gospodina Orića.

Prema informacijama koje smo diplomatskim kanalima dobili od švicarske strane, Ministarstvo pravde Republike Srbije je 12. juna 2015. godine ipak uputilo švicarskim vlastima zahtjev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića. Takav postupak Republike Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije države, kao i odredbama navedenog protokola.  Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne bi doprinijela ciljevima zbog kojih je planirana.

Zbog toga zahtijevam da se planirana posjeta odgodi i da se ne realizuje sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švicarskim pravosudnim organima, te povratka gospodina Orića u Bosnu i Hercegovinu.

Posjet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu, koja je prošle sedmice službeno najavljena iz Sarajeva, po svemu sudeći se odgađa.

Kako je Tanjugu rečeno u Uredu predsjednika Srbije, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predložio je danas prijepodne Nikoliću da se posjet, prvobitno planiran za 16. juni, odgodi kako bi se održao u povoljnijim političkim okolnostima.

Predsjedništvo BiH je prvi posjet Nikolića otkad je predsjednik Srbije, najavilo krajem prošle sedmice.

Kako je tada saopšteno, predsjednik Srbije je trebao biti svečano dočekan u Sarajevu uz vojne počasti te razgovarati s članovima tročlanog Predsjedništva BiH.

U Predsjedništvu BiH još nisu mogli potvrditi je li Nikolićeva posjeta odgođena.

U Kabinetu predsjednika Srbije, za „Avaz“ je rečeno da je srbijanski predsjednik trenutno na sastanku i da će nakon toga biti poznato dolazi li sutra u Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.