BIH

Održana 9. smotra duvačkih orkestara SBK i BiH

Ovog vikenda u Travniku

K. K.

15.6.2015

U Travniku  je ovog vikenda održana  9. Smotra duvačkih orkestara Srednjobosanskog kantona i BiH,  kojeg je organizovalo Muzičko društvo Travnik. Program je počeo defileom kroz Bosansku ulicu u Travniku, a nakon toga svi orkestri sa preko 200 muzičara  izveli su kompoziciju "Moja domovina" na Trgu grada Lajpciga.

Orkestar iz Doboja na svoj način je zabavio Travničane, pa su zasvirali u centru grada na nekoliko lokacija.

moja-domovina

Zajednički nastup

Svečani koncert održan je  u Centru za kulturu općine Travnik. Smotru duvačkih orkestara Srednjbosanskog kantona i BiH otvorio je načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić.

- Ova tradicija krenula je 2006. godina nakon festivala kada smo obilježavali 125. godina rada. Tada je došla ideja da se orkestri predstave svake godine ovdje u Travniku. Mi to uspješno radimo već devet gopdina. – kazao nam je Ešref Kozarić, sekretar Muzičkog društva Travnika.

Travnik se ponosi činjenicom da ima dva duvačka orkestra, a među učesnicima je bila i Limena glazba „Lašva“ iz Nove Bile.

defile

Defile kroz grad

- Učestvujemo na raznim manifestacijama. Putujemo i družimo se i lijepo nam. Prije dvije sedmice smo bili u jajcu, sada u Travniku.  –kaže nam Žana Topalović – Tomić, članica Limene glazbe „Lašva“ iz Nove Bile.

Na ovogodišnjoj devetoj po redu smotri duvačkih orkestara nastupili su muzičari iz Bugojna, Nove Bile, Doboja, Donjeg Vakufa,  Kaknja, Livna, Zenice, Živinica i Travnika.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.