BIH

NEZVANIČNO Tegeltija i Bogdanić pod istragom MUP-a RS

Zbog sumnje da su upleteni u nezakonite poslove oko rekonstrukcije Kliničkog centra Banja Luka

Autor:(D. K.)

15.6.2015

Ministri zdravlja i finansija Republike Srpske (RS) Dragan Bogdanić i Zoran Tegeltija pod istražnim su mjerama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS. Nema zvanične potvrde, ali to su nezvanične informacije relevantnih sagovornika iz MUP-a.

Ministri su pod istragom zbog sumnji da su upleteni u nezakonite poslove oko rekonstrukcije Kliničkog centra Banja Luka, javila je BN TV.

Ova TV stanica već je ranije izvještavala i o pismu Evropske investicione banke koja je obavijestila Vladu RS da zbog niza neregularnosti prekida isplatu novca za rekonstrukciju i o izbacivanju radnika podizvođača sa gradilišta u krugu Kliničkog centra.

MUP RS-a otvorio je i vodi istragu protiv ministra zdravlja Dragana Bogdanića i ministra finansija Zorana Tegeltije o nezakonitim postupcima zbog kojih je ugrožena rekonstrukcija Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka, vrijedna 84 miliona eura.

Bogdanić i Tegeltija su, kako saznaje bijeljinska TV, pod mjerama zbog pokušaja da izmijene projekat rekonstrukcije na štetu Kliničkog centra, a u svoju korist ulažući manje novca od kredita u rekonstrukciju.

Objekat se gradi na osnovu Izvedbenog projekta, a ministar zdravlja je uz odobrenje ministra finansija pokušao da napravi svoj Izvedbeni projekat mnogo jeftiniji od onog za koji je već dogovorena cijena.

U tu svrhu kao Nadzorni organ angažovan je Zavod za izgradnju Banja Luka, ali bez provedene potrebne procedure zbog čega je Evropska investiciona banka obustavila isplatu novca i radovi na rekonstrukciji stoje. O tome je Evropska banka obavijestila Vladu 29. aprila. Predsjednica Vlade Željka Cvijanović uvjerava kako o istrazi ne zna ništa.

Ministar zdravlja ne želi da priča o istrazi MUP-a. I on kao adresu postavlja MUP. Tvrdi da je razlog zastoja radova drugačiji.

MUP zvanično nije ništa odgovorio na upit o tome da li Ministarstvo vodi bilo kakvu istragu o postupcima dva ministra.

Ono što je, međutim, jasno kao dan jeste da su radovi na rekonstrukciji u potpunosti obustavljeni i da je na mjestu, gdje bi u punom jeku trebala da traje rekonstrukcija, sasvim mirno.

Rekonstrukciju su, inače, kao posao stoljeća u februaru najavili i ministar i predsjednik Republike. Tada je samo kao predstava za medije upriličen početak rekonstrukcije. Nakon toga nije urađeno ništa!

Iz Saveza za promjene otvaranje istrage MUP-a vide kao borbu tajkuna bliskih vlasti oko plijena koji donosi rekonstrukcija, odnosno oko toga ko će na kraju da raspolaže i potroši novac Evropske investicione banke.

Ugovor Vlade i Vameda o rekonstrukciji, izgradnji i opremanju centralnog medicinskog bloka potpisan je 30. septembra prošle godine. Na dodjeljivanju posla bečkom Vamedu insistirao je vrh SNSD-a. Većinski vlasnik Vameda je firma Frezenijus, kojoj je iz budžeta u posljednjih sedam godina za usluge hemodijalize isplaćeno više od stotinu miliona maraka, a samo 2012. po izvještaju Glavne službe za reviziju 30 miliona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.