BIH

Dvije šumske žičare za bh. šume

Javno preduzeće Bosanskohercegovačke šume od danas je bogatije za dvije kompletne žičare s traktorima

Fena

16.6.2015

Javno preduzeće Bosanskohercegovačke šume od danas je bogatije za dvije kompletne žičare s traktorima koje služe za eksploataciju i prikupljanje drveća s teško pristupačnih i nedostupnih terena čime štite i doprinose održivoj obnovi šumskog fonda.

Žičare su donacija vlade Republike Češke, koja je realizirana u okviru Projekta ''Uvođenje sistema šumskih žičara za eksploataciju i prikupljanje drveća u BiH''.

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik danas je zvanično, na Velikom polju na Igmanu, direktoru JP Bosanskohercegovačke šume Ahmedu Sejdiću uručio ključeve radnih mašina.

Istakao je da se radi o jednoj od najnaprednijih tehnologija za ovu vrstu djelatnosti.

- Ovo je veoma korisna pomoć koja, osim što olakšava rad, doprinosi obnovi šumskog fonda - istakao je Skalnik dodajući da je za potrebe Projekta osigurano 850.000 KM.

Direktor Bh. šuma Ahmed Sejdić je naglasio da je ovo veliki trenutak za bh. šumarstvo. Podsjetio je da je to preduzeće 2011. godine apliciralo za sredstva na poziv Češke razvojne agencije te de je, uz pomoć Ambasade Češke, ove godine ideja realizirana.

- Imamo novi početak, uvođenje tehnologija u oblast šumarstva. Nastojat ćemo da ideju proširimo na područje cijele BiH - naveo je Sejdić.

Najveća prednost eksploatacije šuma korištenjem šumskih žičara je da se reducira čak 80 posto štete na tlu, stablima i mladoj šumi koja nastaje tradicionalnim načinom eksploatacije.

Zračni transport po žici je jedna od modernih i ekoloških metoda iskorištavanja drva koja, između ostalog, pošteđuje šumsko tlo od komresije i abrazije.

Sastavni dio projekta je i obuka radnika za rad sa žičarama. Prvi dio obuke izvršen je u Češkoj, a drugi dio u šumama Igmana.

Projekt implementira češka kompanija Geotest iz Brna u saradnji s firmom Geotest iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.