BIH

Heroj neće biti predat Srbiji?

Švicarski mediji ističu važnost mjesta gdje su bili navodni zločini

M. Aš - A.Du.

24.6.2015

Vasvija Vidović, advokatica Nasera Orića, kazala nam je da je odbrana uložila žalbu na odluku suda u Ženevi da Oriću bude određen pritvor, jer rok do kada je ona trebala biti isporučena istječe danas. Od Srbije nisu dobili dokumentaciju niti zahtjev u kojem se traži od Švicarske da Orić bude izručen toj državi. U žalbi koju su poslali pravosudnim organima Švicarske Vidović kaže da je navedeno da je Orić uhapšen i zadržan bez pravnog osnova.

Stav vlasti

- Poslali smo sve argumente zbog čega osporavamo ekstradiciju, tako da bi se do petka sve trebalo znati, to jest hoće li Orić biti pušten na slobodu ili će mu pritvor biti ponovo produžen - rekla nam je Vidović.

S druge strane, švicarski portal "Blick", pozivajući se na švicarsku novinsku agenciju, objavio je informaciju prema kojoj je ministarstvo pravde u Bernu potvrdilo prijem srbijanskog zahtjeva za izručenje Nasera Orića toj državi. Citirana je izjava portparola ministarstva pravde Folka Galija (Folco Galli) u kojoj se kaže da će sada Kantonalno tužilaštvo u Ženevi u vezi s ovim zahtjevom ponovo saslušati Orića, odnosno njegove advokate, nakon čega će odlučiti kako će po ovom zahtjevu postupati.

vasvija-vidovic

Vidović: Činimo sve

Švicarska agencija jučer je u svom pisanju podsjetila da između tužilaštava Srbije i BiH postoji protokol prema kojem se zločini procesuiraju u toj zemlji gdje su i počinjeni. Zanimljivo je da je ta agencija citirala portparola ministarstva pravde u Bernu, navodeći da je Gali "uputio na značaj geografskog aspekta, odnosno na mjesto gdje su počinjeni zločini".

Sve ispitati

Ako švicarsko ministarstvo ovaj aspekt uzme u obzir, to bi značilo da Orić neće biti izručen Srbiji, jer se inkriminacije odnose na teritoriju BiH. Također, navodi se da ministarstvo pravde mora ispitati i razlikuju li se inkriminacije kojima Srbija u ovom slučaju tereti Orića od onih o kojima je ranije odlučivao Haški tribunal.

Peticija u Mostaru i Bugojnu

Veliki broj građana Bugojna i Mostara potpisao je jučer peticiju podrške komandantu odbrane Srebrenice Naseru Oriću.  

- Naser Orić je heroj, a ne zločinac, kakvim ga drugi žele prikazati - poručeno je jučer iz Bugojna.

U Mostaru je naziv akcije bio „Stop pravnom nasilju nad herojima odbrane BiH", a potpisi su prikupljani na trgu Musala i u ulici Braće Fejić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.