BIH

Radnici "Aide" pokrenuli proizvodnju

Kroz tri godine treba im biti uvezano 18 godina radnog staža

M.AHMEDIĆ

25.6.2015

Oko sedamdeset radnika Tvornice obuće „Aida“ nakon dvodnevne obustave proizvodnje i okupljanja ispred ove tvornice nastavili su sa proizvodnjom.

Iako su obustavili rad u "Aidi“ zbog, kažu, nezadovoljstva da rade za dnevnicu od 1,5 KM, kao i neisplaćenu plaću za dosadašnji rad, ipak su se odlučili za nastavak proizvodnje.

- Radnici „Aide“ su nastavili sa proizvodnjom. Pristali su na nastavak rada i strpljenje iz razloga što žele da vide šta će biti od donijete odluke Vlade TK. Ovom odlukom Vlada je prihvatila tekst Sporazuma da se u tri godine uveže 18 godina radnog staža radnicima. Sada to ide u daljnju proceduru i situacija među radnicima se smirila, a proizvodnja je u toku - kazala je Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika "Aida“ Tuzla.

Sindikati i radnici "Aide“ upoznati su sa detaljima Sporazuma od strane kantonalne Vlade, u kojem stoji da ukoliko radnici potpišu izjave, u tri godine bi im se uvezao radni staž.

- Oni zaposlenici koji ne budu htjeli potpisati ovaj sporazum rješavat će se u okviru stečajnog postupka. Sporazum predlaže, odnosno rješava ovu situaciju tako da prilikom njegovog provođenja, direktor Fabrike obuće "Aida" obavezan je da u roku od osam dana podnijeti zahtjev za stečaj. Želimo samo da se ova dugogodišnja agonija u "Aidi" okonča što prije u korist svih radnika - podvukao je Tomo Galušić, predsjednik Vijeća uposlenika "Aide“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.