BIH

Bh. građani na meti hakera!

NAPADI Policija u Sarajevu zvanično pokrenula istragu

A. Du.

25.6.2015

Više bh. građana jučer je bilo meta hakerskih napada! Hakeri su upadom u njihove e-mailove na mnoge kontakt adrese preusmjerili poruku u kojoj je pisalo da se osoba koja je hakirana nalazi u Turskoj i da traži 2.000 eura da bi pokrila troškove nastale krađom pasoša i kreditne kartice.

 Brzo širenje  

Ova vrsta uobičajenog pokušaja prevare napravila je, međutim, svojevrsnu pometnju među bh. građanima, budući da se poruka na mnoge e-mail adrese širila poput virusa. Istovremeno su se hakeri pobrinuli da izbrišu cjelokupan sadržaj mailova u koje su upali.

U MUP-u Kantona Sarajevo potvrđeno nam je da su o ovom slučaju upoznati te da je njihov Sektor kriminalističke policije jučer pokrenuo istragu radi rasvjetljavanja svih okolnosti u vezi s hakerskim napadima.

sagovornici

Zanimljivo je da su meta napada, između ostalih, bili pojedini novinari i političari te osobe iz drugih sfera društvenog života. Među njima je i predsjednik Glavnog stana HSP-a Žarko Pavlović. Također, meta hakerskog napada bio je i Aziz ef. Alili, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

Traže novac

U protekloj godini hakeri su izvršili seriju napada na vodeće bh. portale „Dnevni avaz“ i Klix, a meta su bili i portali poput 24sata.info ili Tuzlanski.ba.

Saša Petrović, stručnjak za cyber kriminal i inspektor Federalne uprave policije (FUP), upozorio je u nedavnom razgovoru za „Avaz“ da žrtve hakerskih napada često na internetu nasjedaju na priče da im je prijatelj u nevolji i da hitno treba novac. Nakon uvjeravanja, hakeri im obično traže novac, a što je bio slučaj i tokom jučerašnjih upada na mailove bh. građana.

Šok kod prevarenih

- U svim e-mailovima koje prevareni dobivaju uvijek se radi o nekoj hitnosti. Ljudski faktor je tu presudan. Nekada, bez provjeravanja, postupate po automatizmu, ne provjeravajući ni vjerodostojnost e-mail adrese s koje je upućeno elektronsko pismo. Ljudi onda često uplate novac na račun varalice, a po saznanju da su prevareni doživljavaju šok - kaže Saša Petrović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.