BIH

Novalić nudi 5,3 miliona KM i traži oprost dugova

BH AIRLINES Likvidacija jedine bh. aviokompanije sve izvjesnija

K. KEŠMER

30.6.2015

Stečaj, odnosno likvidacija jedine bh. aviokompanije "BH Airlinesa“, kako saznaje "Avaz“, sve je izvjesniji, uprkos pokušajima radnika da taj scenarij spriječe. Ni nakon sastanka s premijerom FBiH Fadilom Novalićem spasa nema.

Oprost duga

Dug ove kompanije HETA-i premašio je 20 miliona KM. Prošle sedmice su uposlenici „BH Airlinesa“ najavili štrajk pred zgradom Vlade ako ih ne primi premijer Fadil Novalić (SDA). Predsjednik Sindikata Elvis Žiga izjavio je za "Avaz" da su bili kod premijera, ali čini se da je - mrka kapa.

- Premijer je kazao da će on ponuditi HETA-i 5.360.000 KM, da je to suma koju Vlada ima i da će kreditorima ponuditi da oproste ostatak duga. Kako je rekao, Vlada nema novca za reprogram duga, kakav god on bio – istakao je Žiga.

elvis-ziga1

Žiga: Čekamo odgovor

Sljedeći sastanak s premijerom, dodao je on, trebao bi biti u petak, kada će se konačno znati sudbina „BH Airlinesa“.

Generalni direktor za upravljanja imovinom i potraživanje HETA-e Manfred Gram istakao je da predstavnici ove kompanije nisu dobili pozivnicu za sastanak Sindikata i Vlade FBiH.

Nemoralna ponuda
 
- Budući da još nismo službeno obaviješteni o ishodu tog sastanka, nismo u mogućnosti ni komentirati njegov sadržaj. Kada dobijemo službeno očitovanje od Vlade FBiH o načinu na koji namjerava ispuniti svoje ugovorne obaveze, bit ćemo u stanju formulirati svoj stav. Napominjem da smo otvoreni za dijalog i spremni pružiti svoj doprinos u iznalaženju optimalnog rješenja za sve uključene strane - kazao je Gram.

manfred-gram

Gram: Nismo pozvani na sastanak

No, kako nezvanično saznajemo, ovakva ponuda premijera Novalića da uplati manje od četvrtine duga i da traži oprost za ostatak, u HETA-i se smatra nemoralnom te je teško da će pristati na takvo što.

UISKBiH: Vlast gasi bh. zrakoplovstvo

Ako bh. aviokompanija "BH Airlines" bude ugašena, sve struke iz aviosaobraćaja s ovog prostora bi skoro zauvijek nestale. Upozorenje je ovo Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija (UISK) BiH nakon što je otvorena mogućnost odlaska „BH Airlinesa“ u stečaj.

- Ovakav način odnosa vlasti prema ovoj oblasti predstavlja gašenje bh. zrakoplovstva - istaknuto je iz UISK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.