BIH

EKSKLUZIV Tvrtko Kulenović: Pitam se kada će se u ovoj zemlji poštovati zakoni!

Razgovor sa profesorom i književnikom

Autor:M. ČUSTOVIĆ

17.7.2015

Tvrtko Kulenović, uvaženi književnik i profesor, ovogodišnji bh. kandidat za prestižnu Nobelovu nagradu, osudio je napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji se dogodio na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kulenović u kratkoj izjavi za "Avaz" kaže da je užasnut i povrijeđen incidentom.  

Okrenuli se BiH

- Ako je Vučić došao, prvo kao političar, a drugo kao čovjek, jer i za to je trebala hrabrost, onda se napad nije smio dogoditi. Čuo sam da su ga gađali flašama. Užasnuo me i porazio detalj da pomislim da su to flaše, a ramazan je. Kakvi su to ljudi - istakao je Kulenović u telefonskom razgovoru za naše novine.

Posljednjih deset godina zbog bolesti skoro da i ne izlazi iz svog sarajevskog stana.  

Konstatirao je i da se cijeli svijet bio okrenuo ka Bosni i Hercegovini u danima uoči 11. jula, kada je i njemačka kancelarka Angela Merkel bila u posjeti, ali da smo danas, zbog nemilog događaja, opet korak nazad.

- Bilo je krenulo naprijed. Inače, i ranije, svi smo se bili stuštili na bivše vlasti. Pokazalo se, što se moralo pokazati, da je, dakle ono što dolazi nakon SDP-a, ispalo gore. To mi se nimalo ne sviđa - kaže Kulenović.

Stalno ponavljanje

Prema njegovim riječima, osnovni problem Bosne i Hercegovine nije nerad, nego nedisciplina.

- Imamo mnogo stvari koje tu disciplinu otežavaju. I pitam se kada će se to završiti, pa da se poštuju norme, da se poštuju zakoni, da se ne pokušava izmigoljiti iza i ispod zakona da se nešto odluči, jer to se stalno ponavlja - istakao je Kulenović.

 

Osnovno stanje

Čovjek koji s jednakom strašću promišlja o ljubavi, identitetu, vremenu i ratovima, o imaginarnom svijetu i dalekim predjelima, o melanholiji i smrti, i iza sebe ima više od 20 knjiga, uvijek je isticao da je naše osnovno stanje da smo podijeljeni, što nije dobro.  

No, Kulenović kaže da neko u svijetu "ima želju da nas tako i zadrži, jer im to odgovara".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.