BIH

Ramiz Nukić za više od 10 godina pronašao 200 tijela Srebreničana

Sam preživio srebreničku golgotu

Autor:A. Š. H.

18.7.2015

 

Federalna televizija večeras je u centralnom dnevniku, povodom Dana šehida, objavila priču o Ramizu Nukiću, povratniku u bratunačko mjesto Buljim, koji više od 10 godina po srebreničkim šumama traga za kostima žrtava  genocida.

Kako je kazao sada ih najviše pronalazi po potocima, a svake godine ih sve teže prepoznati. 

- Kupit ću kosti sve dok ih ima, jer to je naš narod. Svaka majka želi da nađe smiraj svome sinu – rekao je Ramiz za Federalnu televiziju. 
 
Nukić je sam preživio srebreničku golgotu, a do sada je pronašao veliki broj posmrtnih ostataka žrtava genocida. 

Kako su kazali iz Instituta za nestale osobe BiH, Ramiz je za njih od neprocjenjive vrijednosti, a do sada je pronašao oko 200 tijela. 

ramiz-nukic1

Ramiz svaki dan pređe oko 40 kilometara u potrazi za ostacima žrtava, a kada pronađe kosti, sakupi ih i javi Institutu.  

Pretraživanje Kameničkog Brda, Ravni Buljim i takozvane Bukve, gdje je 1995.godine presječena kolona, koja se kretala prema slobodnoj teritoriji, započeo je 1999.godine kako bi pronašao posmrtne ostatke 17.godišnjeg brata Velida i oca Šahina, od kojih se rastao na ovom mjestu. 

Sudbina je htjela da Ramiz preživi, a nakon povratka u svoj rodni kraj da krene u potragu za kostima ubijenih srebreničkih Bošnjaka. 

- Kad su nas opkolili tu i kad su zapucali sa svih strana, narod nije znao ni kud će ni šta će. Kad su zapucali, sudbina je htjela da padnem i paprat i tako preživim – priča Ramiz. 

Kaže da mu je najteže kada nakon cjelodnevnog traganja, ne uspije pronaći niti jednu kost. 

Ne gubi nadu i entuzijazam, iako živi u neimaštini sa osmočlanom porodicom, koju prehranjuje od povremenih poslova u poljoprivredi kojih je sve manje. 

- Ako u mjesecu zaradim jednu dnevnicu to je  premija. Ali ako zaradim 30 maraka, a u kući nemam ništa, šta imam od toga – dodao je Ramiz. 
 

ramiz-nukic4

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.