BIH

Heroj Izet Nanić dobit će spomen-obilježje!

BUŽIM Uprkos opstrukcijama načelnika Agana Bunića

E. Trako

5.8.2015

Kamen temeljac za spomen-obilježje Izetu Naniću, velikom komandantu 505. bužimske viteške brigade koji je poginuo 5. avgusta 1995. godine na Ćorkovači kod Bužima, bit će položen danas na ovoj lokaciji uprkos brojnim opstrukcijama koje su posljednjih sedmica dolazile od Agana Bunića, SDA-ovog načelnika općine Bužim. 

Pobjede Armije

Uprkos samovolji Bunića da iz Organizacionog odbora (OO) „Slobodarskih dana viteškog grada Bužima“ isključi ratne komandante Hamdiju Mustafića, Agana Elkasovića i Arifa Cinca te na taj način direktno opstruira izgradnju spomen-obilježja rahmetli komandantu Izetu Naniću, nakon čega su istupili i Šefik Veladžić, Edhem Eminić, Sead Jusić, Samir Abazović, Remzija Ćatić, Senad Jusić i Safet Isaković, nije uspio unijeti razdor među herojima ove brigade, koji lik i djelo komandanta Izeta Nanića nikada neće zaboraviti. 

izet-nanic1

Izet Nanić: Komandant čijim se imenom igraju kadrovi SDA

Sead Jusić, pukovnik i ratni komandant 505. viteške brigade, kaže da neće biti paralelnih događanja, ali da oni koji su istupili iz OO „Slobodarskih dana“ neće učestvovati u paradi političara SDA i s njima se fotografirati. 

- Načelnik Bunić nije htio protokol i njegov OO koji nas je protjerao nije htio protokol, kao što nisu htjeli raspisati tender za idejno rješenje spomen-obilježja! Čekali smo dva mjeseca, koliko je zakonska dužnost da čekamo na određeni zahtjev. Nisu odgovorili, mi smo formirali građevinski odbor i radimo spomen-obilježje našem komandantu i našim pobjedama - kaže Jusić. 

Sjećanje na pogibiju komandanta simbolizira pobjedu 5. korpusa u borbi za spas 250.000 ljudi od masakra koji bi zasigurno bio gori od Srebrenice da su povampirene horde Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Fikreta Abdića uspjele slomiti 5. korpus i 505. brigadu i napraviti srpsku krajinu. 

- Masakr bi bio veći nego u Srebrenici - dodaje Jusić. 

Kroje kapu 

Mujaga Nanić, brat rahmetli Izeta Nanića, ogorčen je zbog ponašanja općinskog načelnika. 

mujaga-nanic24

Mujaga Nanić: Načelnik je provodio segregaciju 

- Upravo je Bunić taj koji vrši segregaciju i mislim da se s njegove strane sve odvija po političkoj osnovi. Položit ćemo kamen temeljac i izgradit spomen-obilježje, sviđalo se to nekome ili ne - izričit je Nanić. 

Inače, prethodnih dana obavljene su i posljednje pripreme za današnje polaganje kamena temeljca, očišćen je plato na Ćorkovači te pripremljen za današnju svečanost. 

Mustafić: Načelnik je pijun

Hamdija Mustafić, penzionisani brigadir Vojske FBiH, a u ratu komandant jurišnog bataljona i zamjenik komandanta brigade generala Izeta Nanića, kaže da su danas svi Bosanci i Hercegovci dobrodošli da odaju počast svim poginulim borcima Armije RBiH.

- Ovo je jedinstveno spomen-obilježje. Načelnik Bunić je samo pijun u svemu tome, on igra kako mu nalogodavci iz političke partije (SDA) kažu - kazao je Mustafić. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.