BIH

Obilježen dan Općine Vareš

Kovačević: Bosansko čedo nije zaslužilo maćehinski odnos od majke Bosne

M. B.

14.8.2015

Prigodnim programom protekli petak obilježen je Dan Općine Vareš. Tim povodom u zgradi Općine održana je svečana sjednica kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica. Osvrt na rast i razvoj Vareša kroz historijske činjenice u iscrpnom govoru dao je načelnik Općine Avdija Kovačević,  pomenuvši i istaknute ličnosti ovoga grada koje su doprinijele njegovom razvoju kroz pisanu riječ u ukupno 100 objavljenih knjiga. 

Svečana sjednica je bila i prilika za osvrt na tešku finansijsku krizu koja je pogodila ovu instituciju tokom ove godine. “Period od 16.augusta 2014.godine do 16. augusta ove godine ostat će po meni jedan od najtežih perioda u sveukupnoj historiji Vareša. 

Blokada Općine Vareš od dijela institucija države BiH dokaz su maćehinskog odnosa dijela države spram Vareša. Vareš kao bosansko čedo takav odnos od majke Bosne nije zaslužio! No život ide dalje, valja nam se boriti za sve ono što nam pripada i ono što nam je Bog od praiskona dao. Hoćemo li u tome uspjeti ovisi od nas, ali sam siguran u nekoliko činjenica da nam mogu pomoći. Ukoliko ne budemo spletkarili jedni o drugima, ne budemo podmetali jedni drugima, budemo solidarni u dobru i zlu, bit će nam dobro. Ne trebamo zaboraviti ako mi napravimo korak prema Bogu od milimetra za očekivat je da će  On prema nama napraviti korak od kilometra”, istakao je načelnik Kovačević.

Pomenuta je i politika za budući razvoj ove Općine koja se ogleda u poljoprivrednoj proizvodnji, uzgoju, zaštiti i eksploatacija te finalnoj preradi vareškog šumskog blaga, rudarstvu i metalopreradi, turizmu te razvoju i afirmaciji nevladinog sektora.

Tokom sjednice uručena su i zahvalnice za- Organizaciju porodica šehida i poginulih boraca općine Vareš, Karate klubu Vareš, Udruzi Izvorno vareško, Srpskoj pravoslavnoj opštini Vareš za jereja Božidara Tanovića, paroha vareškog te Obrtničkoj radnji Jozeljić. Muziči dio programa uveličale su učenice Edna Halkić i Lamija Bisić.

Inače, Dan općine Vareš se slavi u spomen na 16. august 1891. godine, kada je potpaljena prva visoka peć u Varešu i time označeno zlatno razdoblje industralizacije ovoga grada. Danas, od zlatnog razdoblja ostale su samo priče pune sjete,  ratna tragedija prepolovila je broj stanovnika, novo vrijeme donijelo sumnjive privatizacije i urušavanje privrede po kojoj je ovaj grad bio nadaleko poznat.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.