BIH

Mujezinović na čelu Skupštine EPBiH!

Dok BPS Sefera Halilovića najavljuje njegovo hapšenje

Autor:S. D.

22.8.2015

U sjeni razgovora o rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH, Vlada FBiH na sjednici u četvrtak donijela je odluku o imenovanju Envera Mujezinovića na čelo Skupštine "Elektroprivrede BiH" (EPBiH). Mujezinović će, dakle, u narednom mandatu biti punomoćnik za zastupanje Vlade FBiH na Skupštini jednog od najprofitabilnijih javnih preduzeća u zemlji, u kojem FBiH ima većinski kapital.

Neriješena ubistva

Kako saznaje „Avaz“, upravo bi Mujezinović uskoro s nove pozicije trebao smijeniti aktuelnog direktora EPBiH Elvedina Grabovicu (SDP). 

S ovom odlukom i kadrovskim rješenjem, što se teško moglo uraditi bez znanja Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Mujezinović se očigledno na velika vrata vratio pod okrilje matične stranke.

Mujezinovićevo imenovanje dolazi nakon višesedmičnih slavodobitnih najava čelništva BPS-a, oca i sina Sefera i Semira Halilovića, da će Enver Mujezinović biti uhapšen u procesu rasvjetljavanja neriješenih ubistava u BiH. 

Posebno u kontekstu činjenice da je Mujezinović, kako su to tvrdili portali bliski BPS-u, u bliskim vezama s Bakirom Alispahićem, čije je procesuiranje, također, zahtijevano. 

enver-mujezinovic

Mujezinović: Povratak na velika vrata

Halilovići su hapšenje Alispahića i Mujezinovića planirali iskoristiti kao dobru priliku da svom glasačkom tijelu objasne zašto ulaze u vlast sa SDA i Bakirom Izetbegovićem, koje
su optuživali kao glavne krivce za atentat na svoje suprugu i majku, odnosno šuru i daidžu, ubijene u Sarajevu 1993. godine. Ove optužbe Semir Halilović je iznio i u svojim autorskim književnim djelima i filmovima.

Poruka u boci 

Imenovanje Mujezinovića očito je stvarni razlog zbog kojeg je BPS saopćio da neće učestvovati u nastavku pregovora o formiranju nove većine u FBiH. Iz BPS-a su, naime, saopćili, da su pregovori "besmisleni bez rješavanja ključnih problema".

bakir-izetbegovic22

Izetbegović: Poslao poruku 

Kako se već može čuti u političkim krugovima u Sarajevu, Mujezinovićevo imenovanje svojevrsna je poruka u boci koju je Izetbegović namjerno pustio prema BPS-u, i prije nego što je koalicija dvije stranke zaživjela na nivou FBiH. Poruka je jasna: Od koalicije teško da može išta biti, iako su čelnici BPS-a uveliko razmišljali o podjeli pozicija.

Iskorišteni za Zakon o radu

Izetbegovićev potez tumači se i tako da je nedavno pristao olako dati obećanja Halilovićima o procesuiranju osoba s njihovog spiska samo kako bi kupio vrijeme, ali i glasove te stranke u Parlamentu FBiH kako bi prošao Zakon o radu FBiH, što se i desilo. 

semir-halilovic

Semir Halilović: Obećali glasove pa se prevarili

Ne samo u Skupštini EPBiH, zanimljivo je da je Vlada FBiH u junu Mujezinovića opunomoćila da je zastupa i u Skupštini dioničara "Željezare" Zenica, koja je još u vlasništvu Vlade Federacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.