BIH

Google prati sve što ste ikada upisali: Evo šta građani BiH najviše traže na internetu!

Internet zna sve

Autor:(A. Vr.)

22.8.2015

Možete li zamisliti kako bi izgledalo da imate pristup online pretragama bilo koje osobe na planeti? Zvuči pomalo zastrašujuće da neko sa drugog kraja svijeta zna šta ste upisivali u svoj pretraživač, zar ne?
 
Naime, ukoliko koristite Google, sasvim sigurno ste upoznati sa činjenicom da ovaj pretraživač pamti sve pretrage napravljene širom svijeta, a možemo samo nagađati kako kompanija koristi dobijene statistike, prenosi tuzlanski.ba.
 
Kada je u pitanju pretraživanje web stranica preko Google-a, na prvom mjestu se, očekivano, nalazi pojam “Facebook”, a kako stvari stoje situacija se neće još dugo mijenjati, jer se na listi najtraženijih ova najpoznatija društvena mreža nalazi na trećem, ali i na četvrtom mjestu, i to pod pojmovima “fb”, odnosno “fb fb”. Kad smo već kod toga, da li ste znali da je dovoljno da upišete fb.com, a Facebook stranica će se automatski otvoriti, baš kao da ste upisali punu adresu facebook.com?
 
Na drugom mjestu najtraženijih pojmova u BiH je najveća stranica za objavu video sadržaja. Naravno, riječ je o sajtu YouTube.
 
Sam Google nalazi se na petom mjestu najtraženijih pojmova. Složićete se da zvuči pomalo blesavo da neko pretražuje Google tražeći Google. To se dešava zbog toga što zaista veliki broj korisnika interneta u BiH nije navikao da koristi integrisani pretraživač (a, koji je obično upravo Google). Preciznije, ako u polje za adresu vašeg browser-a upišete bilo koji pojam, on će automatski pretraživati Google.
 
Po ovim dostupnim statistikama ogroman broj korisnika interneta u BiH tako upisuje pojam “Google”, a zatim Google traži sam sebe, odnosno, svoju glavnu stranicu.
 
Na listi najtraženijih pojmova nalaze se i dobro poznati Google-ovi servisi Translate i Gmail, a među njima je svoje mjesto našao i pojam, odnosno najveći bh. grad – Sarajevo.
 
Pojmovi koji se najviše upisuju u YouTube su “mix”, “crtani”, te slavna igrica “Minecraft”, ali i “filmovi”. Kada govorimo o pretrazi fotografija, najtraženija riječ je – slika.
 
Nakon nje slijedi “Sarajevo”, a zatim “Tumblr”. Među najtraženijim pojmovima su “BMW”, “Audi” i “Mercedes”, ali i “frizure” i “haljine”, pa se može lako pretpostaviti koja pretraga se odnosi na koji pol.
 
Među najtraženijim pojmovima u BiH kada su fotografije u pitanju nalaze se još i “Facebook” i “Samsung”. Da li se vi prepoznajete u ovim rezultatima?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.